Kristersson vill att du ska jobba längre och planera bättre

STRÄNGNÄS. Du ska jobba längre – och planera ditt liv bättre så att du orkar hela vägen.

Ulf Kristersson, 54, tycker att alla ska vara beredda på karriärbyten på ålderns höst.

– Det var helt rätt signal när Fredrik Reinfeldt sa att vi måste jobba till 75, säger han.

Aftonbladet har träffat M-ledaren som i dag suttit 100 dagar på posten.

Med raska steg och färggrann halsduk anländer Ulf Kristersson till mötesplatsen för intervjun, biblioteket på anrika Hotell Rogge i Strängnäs. Han har andan i halsen och berättar att han har fått skynda sig för att komma i tid, trots att han bor bara minuter bort.

Förklaringen är att han precis har varit ute och övningskört med sin äldsta dotter.

– Jag har två där hemma som håller på och ska ta körkort, dels min dotter men också min hustru. Så nu tävlar de om vem som ska hinna först.

Opinionsmätningarna har gått Moderaternas väg sedan Kristersson tog över. Stödet för M är nu tillbaka på samma nivå som i valet 2014 och Alliansen är det ledande blocket, enligt Aftonbladet/Inizios mätningar.

Blev det som du tänkte dig när du valdes?

– Ärligt talat vet jag inte vad jag hade tänkt mig. Det var så intensiva veckor så jag hade nog ganska diffusa tankar om vad det skulle innebära. Men hittills har det inte varit något som har chockat mig. Det har varit omtumlande förstås, särskilt det här att man blir pratad om och förekommer i media hela tiden. Jag förstår att det måste vara så, men det tar lite tid att vänja sig vid.

Den första tiden har bestått av väldigt mycket arbete, slår Ulf Kristersson fast.

Samtidigt väntar nu ännu mer jobb, med en valrörelse som står för dörren. M-ledaren har formerat sitt lag och pekat ut den politiska riktningen, där trygghet och integration ges stor tyngd.

– Alla står inför en ny uppgift och ska hitta sina roller, det är otroligt spännande men man känner också av att man går på en väldigt hög energinivå.

Kan sluta illa

För Ulf Kristersson och Alliansen är det stora målet att i september försöka återta regeringsmakten efter fyra år i opposition.

Då handlar mycket om att lyfta fram de problem man ser i samhället och servera lösningar för dem, framhåller M-ledaren.

– Där tycker jag vi är dåliga i båda riktningarna i Sverige. En del människor vill i det närmaste förneka att vi har några problem, medan andra mest ägnar sig åt svartmålning och dystopier. Jag tror att de allra flesta inser att det finns problem som vi måste lösa, annars kommer det att gå riktigt, riktigt illa.

– Integrationsproblemen och det vi ser nästan varje dygn, med skjutningar och våld, är verkligen på allvar. Vi har sett andra länder som har drabbats av katastrofala följder där man får permanenta motsättningar i samhället. Så ska vi inte ha det i Sverige.

Ulf Kristersson vill att samhället ska bli tydligare med vilka regler som gäller – och vem det är som bestämmer.

– Grundförhållningssättet måste vara att polisen inte är här för att vara kompis utan för att säkerställa att laglydiga medborgare får leva sitt eget liv. Det har varit för mycket snack om att vi ska möta och förstå varandra. Men nej, man måste inte förstå polisen för att ha respekt för att polisen gör sitt arbete!

För Kristersson är siktet inställt på att ta Stefan Löfvens jobb som statsminister efter valet. Den politiska situationen ser ut att bli komplicerad, men någon storkoalition mellan M och S tror han inte på.

– Storkoalitioner, i praktiken samlingsregeringar, ska man spara till riktiga krislägen. Men sådana saker kan ju hända i framtiden. Ibland finns det en överdriven förväntan på vad en sådan koalition kan åstadkomma. Att vara bred är bra, om man också har en agenda som man vill genomföra och därmed vet att man kan göra det. Men om man är bred och det bara landar i att man får lägga alla svåra frågor åt sidan, då har man ingen nytta av den saken. Det har vi sett i Tyskland som ofta beskrivs som ett föredöme, att det blir en regering som förvaltar väl men som inte reformerar.

Stupstocken tillbaka

När Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering låg sjukförsäkringen under hans ansvar.

Nu finns i riksdagens socialförsäkringsutskott en majoritet med Alliansen och SD för att återinföra den bortre parentesen i sjukförsäkringen, som låg vid 450 dagars sjukskrivning och infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. Den slopades av nuvarande regering 2016. Den bortre parentesen var starkt kritiserad och gick under namnet ”stupstocken”.

Kristersson vill att tidsgränsen återinförs, men menar att han är beredd att diskutera vid vilken dag den ska ligga.

– Varenda seriös sjukförsäkring i världen har tydliga tidsgränser. Du har tidsgränser för att komma tillbaka i arbete, om du aldrig kan göra det så kallas det förtidspension. Att inte ha tidsgränser är ett sätt att säga att vi låter sjukskrivningar pågå hur länge som helst, säger han.

Jobba längre

Det var också under Ulf Kristerssons ministertid som den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt öppnade för att alla bör jobba längre – till 75 år. Och det blev ramaskri.

Men Kristersson ger honom rätt. Då och nu.

– Medan han var lite bekymrad över hur det föll ut så var jag själv ganska entusiastisk. Det var rätt signal. Om vi lever så länge som vi gör nu så måste vi tänka till ganska rejält och det kommer att få konsekvenser.

Kristersson menar att det inte räcker att höja pensionsåldern.

– Det innebär egentligen bara att de som vill stanna kvar längre får laglig rätt att göra det.

Träna så du orkar

Kristersson vill att alla ska vara beredda att skola om sig, ta andra jobb högre upp i åldrarna och planera bättre för att orka vara kvar i yrkeslivet. Och han menar därför att det behövs en total översyn av berörda system.

– Man måste både ändra pensionssystemet och studiemedelssystemet så att det kan fungera även för människor i högre åldrar. Det kommer att kräva både lagstiftning och att man från arbetsmarknadens parter börjar att tänka till.

Men också du och jag har ett eget ansvar, poängterar Kristersson.

– När vi jobbade mycket med det här i regeringen så hade vi en finsk professor i arbetsmedicin som sa att det handlar om att i tid lära människor att om du vill ha det här jobbet i 20 år till, vad ska du själv göra för att kunna det?

– Om du är lastbilschaufför och gillar ditt jobb, vad ska du då göra mer än sitta still och köra din lastbil så att du kan ha det här jobbet i många år? Han hade en massa förslag, till exempel om hur arbetsgivare kan uppmuntra rätt beteende, som att rent fysiskt hålla sig i gott skick, till exempel.

Krav på att byta jobb

Ska arbetsgivare kunna göra sig av med anställda som börjar bli gamla?

– Du har ju ett anställningsskydd naturligtvis, men du ska kunna utföra ditt arbete. De allra flesta människor kommer nog att inse att just det jobbet de haft under mycket lång tid inte nödvändigtvis är det jobb man ska ha på slutet. Det är inte så att jag tycker att man ska kasta ut människor, men det är alldeles uppenbart att ett arbetsliv som varar fem-sju år längre än i dag, det kommer att ställa krav på människor att byta jobb tidigare.

Själv är Ulf Kristersson 54 år. Och därmed i den ålder då han menar att många kommer behöva ställa om för en ny karriär.

Träningen sköter han redan. Han har lagt ungdomens gymnastik åt sidan men jagar gärna endorfinkickar i löpspåret.

– Mitt personbästa på milen är 41,15, men det skulle jag aldrig klara nu. Men jag springer inga lopp, det har aldrig lockat mig.


För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Ulf Kristersson om...

Samarbete med Sverigedemokraterna:

– Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, däremot ska mina väljare veta att jag kommer att göra allt jag kan för att det jag går till val på ska få så stort genomslag som möjligt efter valet.

Att individualisera föräldraförsäkringen (dela lika mellan föräldrarna):

– Hade den hittats på i dag hade den säkert varit individuell, men man ska vara medveten om att föräldraförsäkringen handlar om att två vuxna personer ska kunna ta gemensamt ansvar för barn och arbetsliv, och jag har stor respekt för att det är så individuellt. Om man stramar åt gör man det mer komplicerat för människor att skapa det pussel som får arbetsliv och familjeliv att gå ihop. Och därför landar jag i slutsatsen att det blir klåfingrigt.

När han mår som bäst, utöver när han är med familjen:

– Det ena är vid sluttampen av en bra mil, när endorfinkicken är rejäl men man ändå vet att jag kan öka tempot och ändå komma hela vägen in i mål. Det är en ohyggligt befriande känsla. Sedan också när jag är i de sörmländska skogarna, jagar, när man sitter en vacker morgon och solen går upp och det inte är iskallt.

Publisert:

LÄS VIDARE