Riksdagsledamot polisanmäld för sexuellt ofredande

SAMHÄLLE

En kvinna i Mellansverige har polisanmält en sverigedemokratisk riksdagsledamot för sexuellt ofredande.

– Han körde upp handen under min tröja och tog på mina bröst, säger den anmälande kvinnan.

Riksdagsledamoten nekar till alla anklagelser och säger att kvinnan är ute efter att skada honom.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

En kvinna som tidigare var medlem inom SD har nu polisanmält en riksdagsledamot inom Sverigedemokraterna för sexuellt ofredande. Polisen bekräftar att en anmälan tagits emot.

– En anmälan har kommit in men vad det handlar om vill jag inte uttala mig om, det får förundersökningsledaren uttala sig om när han är i tjänst, säger Erik Hiding, vakthavande befäl på polisen region Bergslagen.

Kvinnan gör anmälan efter att flera gånger försökt få partiet att agera. Bland annat har hon har berättat vad som hänt för andra SD-ledamöter.

– Jag vände mig först till partiet. Jag har skrivit och berättat om det här för Mattias Karlsson två gånger, men ingen reaktion.

När hon vände sig till den funktion inom partiet som ska hantera den här typen av händelser, fick hon inget svar. ”Oj, det har jag glömt”, var beskedet hon fick när hon frågade varför ingenting hände.

– De vill ju att man ska gå genom partiet, men så märker man att det inte går. Det valde jag att göra, men de gjorde ingenting åt det.

Enligt kvinnan har riksdagsledamoten upprepade gånger ringt till henne när han varit berusad. Han har även ofredat henne sexuellt, bland annat när de båda bodde på ett hotell i Mellansverige under hösten.

– Det var då han körde upp handen under min tröja och tog mig på mina bröst och ner mot magen. Jag visste inte vad jag skulle göra.

– Jag blev helt tyst. Jag sa ingenting.

Har inte mått bra efter händelserna

Ett par dagar senare ringde SD-ledamoten till kvinnan igen.

– Han hörde av sig när han var i riksdagen, då sa han att "hade du varit här nu så ska du veta vad jag skulle vilja göra med dig". Riktigt så har han inte uttryckt sig tidigare. 

Kvinnan, som inte längre är medlem i partiet, säger att hon inte mått bra efter händelserna.

– Jag har inte haft någon position i partiet. Det här har inte att göra med att jag fått sparken eller inte fått den position jag velat, det är ingenting sådant. Jag har inget att vinna på detta. 

– Jag har gått igenom det här i mitt huvud om och om igen, vad skulle han kunna säga om mig? Men jag bryr mig inte längre. Jag har inget att dölja.

Riksdagsledamoten: ”Hennes syfte är att skada mig”

Aftonbladet har varit i kontakt med riksdagsledamoten som helt nekar till att han ska ha ofredat kvinnan sexuellt, varken på telefon eller under en hotellvistelse. Han menar att kvinnans syfte med polisanmälan och samtalen till partiet är att skada honom efter ett bråk.

– Jag har absolut inte ofredat henne. Jag har hjälpt henne ekonomiskt och sagt att jag inte kommer att fortsätta med det. Den sista kontakt vi hade var via telefon då hon sa ’du har lovat att hjälpa mig, gör du inte det så ska jag anmäla dig’, säger riksdagsledamoten.

– För vad då sa jag, ’ja, någonting blir det’ säger hon. Jag har vittnen som hört detta på högtalartelefon.

Aftonbladet har varit i kontakt med en av de personer som hört samtalet. Han håller med om att kvinnan uttryckt sig hotfullt.

Riksdagsledamoten säger vidare att partiets säkerhetsavdelning gått igenom mejlkonversationer mellan honom och kvinnan.

– De har sagt till mig att det hela är utagerat. I dag fick jag ett samtal av kommunikationsavdelningen som säger att det här kanske måste polisanmälas. Det har jag inget emot, jag har inget att dölja. Jag tycker inte det ska göras något undantag för mig, då kommer det bara att slå tillbaka.

Han överväger också att göra en motanmälan mot kvinnan för utpressning och förtal vilket säkerhetsavdelningen också uppmanat honom till.

”Svårt att gå vidare”

Gruppledare Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att kvinnan har kontaktat henne på Facebook, men att partiet har funktioner som sköter denna typ av ärenden.

– När jag kontaktades hade hon redan varit i kontakt med trygghetsfunktionen inom partiet. Det är svårt att gå vidare för partiet eftersom det inte finns något som kan styrka kvinnans berättelse. Därför har inte vi kunnat agera på något sätt, utan det får i så fall bli ett polisärende.

Riksdagsledamoten kommer att jobba kvar i riksdagen.

– Tills vidare, ja. Det här systemet med timeout är inte helt optimalt. Vi har inte fattat något beslut om timeout i dagsläget.

Partiet: ”Tar det på stort allvar”

Christian Krappedal vid Sverigedemokraternas pressavdelning säger att de alltid uppmanar att polisanmäla händelser av det här slaget.

Hur ser ni på att kvinnan anser att hon inte fått tillräcklig med stöd från partiet?

– Jag beklagar om hon upplever det så. Vår trygghetssamordnare finns alltid tillgänglig och erbjuder stöd för den som behöver det. Det är viktigt för oss att man ska kunna känna sig trygg när man verkar inom vårt parti.

#MeToo – detta har hänt 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM