Så ser partiet på Bah Kuhnkes besked

avAnette Holmqvist

Alice Bah Kuhnkes besked i Aftonbladet om att hon kan tänka sig att bli språkrör i framtiden, har skakat om i politiken.

Inom Miljöpartiet tas uttalandet emot med öppna armar – men man slår fast att det inte kommer att ske före årets val.

Isabella Lövin kommenterar beskedet på Twitter:

– Alice är en kraft-dynamo av ovanligt slag, skriver hon.

I en stor intervju med Aftonbladet slår kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fast att hon kan tänka sig att bli språkrör framöver.

Beskedet är ovanligt, och har av vissa uppfattats som en utmaning av de grönas kvinnliga språkrör, Isabella Lövin.

”En kraft-dynamo”

Isabella Lövin avböjer, enligt hennes pressekreterare Anders Maxson, att kommentera hur hon ser på Alice Bah Kuhnkes besked. På Twitter skriver dock språkröret:

– Alice är en kraft-dynamo av ovanligt slag, så glad över att ha hennes stöd som språkrör! Hon är också en av många starka företrädare som är beredda att ta ansvar i framtiden, det är bra. Tillsammans laddar vi för den viktigaste valrörelsen hittills!

Inte heller Gustav Fridolin vill kommentera. Hans pressekreterare Martin Kling hänvisar alla frågor tillbaka till kultur- och demokratiministern.

1 av 4 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Språkröret Isabella Lövin.

Andra är dock mer talföra. Aftonbladet har ringt runt bland en rad politiska företrädare för Miljöpartiet.

Finansmarknadsminister Per Bolund, som tidigare pekats ut som en av favoriterna till att i framtiden ta över efter Gustav Fridolin, ger en skriftlig kommentar.

– Alice Bah Kuhnke kommer säkerligen vara en av kandidaterna till att efterträda Isabella Lövin den dagen det är dags för ett språkrörsbyte. Alice är en stark företrädare för vårt parti och en inspirerande kollega, skriver Bolund.

Inte aktuellt nu

Axel Hallberg, som är språkrör för Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, är positiv till Bah Kuhnkes besked – men slår fast att det inte är aktuellt nu.

– Det är inte aktuellt just nu eftersom Isabella Lövin är språkrör och jag tycker hon sköter det väldigt bra. Men Alice Bah Kuhnke är en fantastisk person och en väldigt duktig politiker, så att om hon vill i framtiden så tror jag absolut att det skulle finnas en sådan möjlighet, säger han.

Hallberg framhåller att han har fullt förtroende för MP:s båda språkrör, förutom Lövin även Gustav Fridolin och att han tror att de kommer att kunna göra en stark valrörelse tillsammans.

”Skulle vara utmärkt”

Riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) skriver på Twitter:

– ABK skulle förstås vara ett utmärkt språkrör, och det är ju underbart att hon är så ärlig med att hon kan tänka sig att säga ja i framtiden. Men sluta inbilla er att det handlar om här och nu.

Kommunalrådet Nils Karlsson i Malmö twittrar även han:

– Inom andra partier är det en stor sak om någon går ut och säger att de kan tänka sig att bli partiledare. Då är det ”uppror”, ”maktkamp”, och ”splittring”. I Miljöpartiet är det torsdag.

Statsvetare: Uttalandet sticker ut

Att gå ut och öppet deklarera att man kan tänka sig att ta uppdraget som ett partis främsta företrädare är ovanligt i politiken. Till TT säger statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet att uttalandet ”sticker ut”.

– Men det paradoxala är dock att MP, som traditionellt ser med skepsis på ledarskap, samtidigt är det parti där det vanligast att man gör på det här sättet, och där det finns flera kandidater till språkrörsposten. I ett annat parti hade det varit mer kontroversiellt, för då hade man tydligare ifrågasatt den sittande ledaren, säger han.

Alice Bah Kuhnke själv har under förmiddagen slagit fast att hon står bakom Isabella Lövin som språkrör och att hon i Aftonbladet uttalade sig om framtiden.

LÄS MER: Sverige 2028 – om MP får styra

LÄS MER: Skandalerna som har skakat Miljöpartiet

ARTIKELN HANDLAR OM