Skräcksiffran för Jan Björklund

Jan Björklund inleder valåret i kraftig uppförsbacke.

I den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio är Liberalerna riksdagens minsta parti.

Det är femte mätningen i rad som man ligger under riksdagsspärren.

Med knappt åtta månader kvar till höstens riksdagsval visar den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio att läget är tufft för flera partier. Det svåraste utgångsläget har Liberalerna och Jan Björklund som i dag bara har stöd av 3,4 procent av väljarna och därmed är minst av riksdagspartierna.

Det innebär också att L ligger under fyraprocentsspärren till riksdagen för femte mätningen i rad.

Redan valresultatet från 2014, då L fick 5,4 procent, var ett stort nederlag för Jan Björklund. Men trots att han ledde partiet till det näst sämsta valresultatet någonsin blev han kvar i toppen och inledde ett omfattande förändringsarbete.

Det har dock inte burit frukt i opinionen.

Akut läge inför valet

Björklund har trots det valts om som partiledare vid två tillfällen under mandatperioden. Under 2017 utmanades han av partiprofilen Birgitta Ohlsson men på landsmötet i november stod Björklund som ohotad segrare.

Men inför valet i höst är läget akut och vägen dit riskerar att bli en Golgatavandring för L-ledaren.

– Många av de liberaler som röstade på partiet 2014 har rört sig till andra partier i Alliansen, men i första hand till Moderaterna. I och med att Kristersson nu distanserat sig en del från Sverigedemokraterna framstår M som ett parti som kan tilltala liberala väljare, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Hon säger att Björklunds problem är flera. Det handlar både om sviterna efter förra årets uppslitande ledarstrid mellan Björklund och Ohlsson, men även att L:s paradgren – skolfrågan – inte är i fokus inför valet.

– I övrigt har deras hållning i andra frågor kommit lite i skymundan, säger Nelsson.

Moderaternas uppgång har klingat av

Förändringarna i Aftonbladet/Inizios mätning för januari är överlag små.

Utöver L är det två andra partier som riskerar att åka ur riksdagen i höst. Det handlar om Miljöpartiet, som ligger precis under riksdagsspärren med 3,6 procent, samt Kristdemokraterna som ligger på 4,0 procent.

Den kraftiga uppgången för Moderaterna, som kom till följd av partiledarbytet i oktober, har klingat av. Ulf Kristerssons parti står still på 23,7 procent, strax över valresultatet från 2014. Socialdemokraterna har i dag stöd av 28,3 procent. Det är en högre siffra jämfört med mätningen för ett år sedan men samtidigt en bra bit under förra valresultatet på 31,0 procent.

Centerpartiet, som haft en uppåtgående trend under mandatperioden, har under hösten backat något. I den nya mätningen har man stöd av 9,9 procent av väljarna. Sverigedemokraterna ligger i princip still på 16,0 procent medan Vänsterpartiet ökar något till 7,4 procent.

”Spännande valår framför oss”

Mellan de traditionella blocken hårdnar matchen. Alliansen har dock fortfarande ett övertag. De fyra borgerliga partierna samlar 41,0 procent medan de tre rödgröna når 39,3 procent.

– Det har varit en enorm rörlighet i väljarkåren denna mandatperiod. Den här väljarbarometern antyder att vi har ett otroligt spännande valår framför oss, säger Karin Nelsson.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE