Ministerns kritik mot att friskolejätten börsnoteras: Stötande

Foto: JONAS ENG
Aida Hadzialic, gymnasieminister.

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

I juni börsnoteras Sveriges största friskoleföretag, Academedia.

Detta är något som får hård kritik från gymnasieminister Aida Hadzialic.

– Det är stötande att man vill tjäna pengar på den svenska skolan, på lärarna och eleverna, säger hon.

Friskolekoncernen Academedia ägs av Wallenberg-kontrollerade riskkapitalbolaget EQT och gjorde under 2015 en vinst före skatt på 517 miljoner kronor.

Koncernen är värderad till 3,8 miljarder och aktieförsäljningen beräknas starta den 15 juni.

”Vill tjäna pengar”

Gymnasieminister Aida Hadzialic är starkt kritisk mot att Academedia nu går in på börsen. 

– Med börsnoteringen är tanken att pengarna ska komma ägarna till del. Det är ett tecken på att man vill tjäna pengar på skolan, lärarna och eleverna. Vi är det enda land i världen som tillåter att man skattefinansierar privata vinstuttag, säger Aida Hadzialic.

Hon vill nu nå en blocköverskridande  överenskommelse som tvingar friskolor att återinvestera vinsten i verksamheten.

– Jag hoppas att oppostitionen omvärderar vad de tycker med tanke på att forskningen säger att vi måste får ordning på skolan och välfärden.

Vi investerar så mycket pengar i skolan, men i många fall läcker eller till och med forsar det ur systemet. Och vi tillåter det fortsätta, år efter år.

Undvika skatt

Aftonbladet kunde i en granskning för två år sedan visa hur Academedia genom skatteplanering lyckats undvika att skatta för hundratals miljoner i vinst, genom en komplicerad struktur av holdingbolag.

Börje Noring, skatte­revisor på Skatteverket, kallade då konstruktionen för "ett hot mot svenskt skatteunderlag" i en rapport till regeringen.

– Jag träffar många borgerliga väljare som säger att de vill att deras skattepengar används på rätt sätt. Det här är en fråga där svenska folket på bredden tycker att skattepengar ska användas ändamålsenligt.

– Det måste bli ett stopp på att vi ser skolan som en marknad, att elever och lärare är handelsvaror, säger Aida Hadzialic.

Paula Hammerskog är kommunikationsdirektör på Academedia.

– Det finns flera skäl till att vi ger oss in på börsen. Ett av dem är ett breddat ägande, så att vi kan få in mer kunskap och kapital i företaget och kunna utveckla det ännu mer. Dessutom ökar transparensen.