Almedalen 2016

M-planen: Så ska AKB sänka SD

avPär Karlsson

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
AKB.

Med en hårdare ­invandringspolitik har ­Moderaterna lockat till­baka väljare från Sverige­demokraterna.

Nu har partiet en strategi för att locka över ännu fler.

– Vi kommer att visa att Jimmie ­Åkesson och SD är i otakt med sina egna väljare, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Tomas Tobé (M) tror inte att SD är i takt med sina väljare.

När Jimmie Åkesson i kväll äntrar ­scenen i Almedalen kan han konstatera att Anna Kinberg Batra nu gör allt för att ta tillbaka de väljare som lämnat Moderaterna för Sverigedemokraterna.

Tar tag i invandringsfrågan

I riksdagsvalet 2014 tappade M nästan 340 000 väljare - många av dem gick till SD som växte kraftigt.

Även efter valet fortsatte uppgången för Åkessons parti. Men sedan i höstas, då ­både regeringen och Allianspartierna gick fram med en restriktivare invandrings­politik, har SD tappat stöd. En del väljare har tagit steget tillbaka M.

– Vi har tagit tag i invandringsfrågan och det är uppenbart att många väljare tycker att vi nu ser de samhälls- problem som ­Sverige står inför, säger partisekreterare Tomas Tobé (M).

M vill nu gå in i nästa fas för att locka tillbaka SD-väljare.

’Inte i takt med väljarna’

Planen framöver handlar om att pumpa ut budskapet att en röst på Kinberg Batra i nästa val är det enda som garanterar ett regeringsskifte. Tobé menar också att Åkessons parti inte går i takt med sina väljare i flera viktiga frågor.

– Våra mätningar visar att de allra flesta SD-väljarna är positiva till Nato-­medlemskap, sänkta skatter för vanligt folk och man är också beredd att ha mer av kostnadskontroll i bidragssystemen. Det är frågor där SD har motsatt ­ politik.

ARTIKELN HANDLAR OM