Ex-ministern anklagas för olämpligt närmande mot 22-åring

avEmma Lindström

SAMHÄLLE

Mannen, då minister, gjorde ett olämpligt närmande mot den 22-åriga kvinnan på en middag för flera år sedan. Under bordet la han sin hand mot hennes lår.

– Jag hade panik och visste inte vad jag skulle göra. Det var en extrem maktobalans där jag verkligen var i underläge, berättar hon.

Ex-ministern säger att han inte minns händelsen, men att det inte kan ha varit avsiktligt från hans sida.

En kvinnlig politiker har berättat för Aftonbladet om hur hon som 22-åring blev utsatt för ett olämpligt närmande av en dåvarande minister. 

Händelsen utspelade sig på en middag för flera år sedan. Kvinnan, och flera andra politiker, var i Stockholm för att diskutera frågor kring det område hon främst jobbar med. Ministern, då i 50-årsåldern, hade den yttersta makten över frågorna som kvinnan var engagerad i.

Efter ett möte skulle politikerna äta middag tillsammans. Den 22-åriga kvinnan fick ministern som bordsgranne. Hon beskriver det som att de inledningsvis hade ett trevligt samtal, men det förändrades plötsligt. 

– Mitt under middagen la han handen mot mitt lår, under bordet så att ingen skulle se. Det var en invit, säger kvinnan. 

– Jag hade panik och visste inte vad jag skulle göra. Det var en extrem maktobalans där jag verkligen var i underläge. Han hade fingrarna mot mitt lår.

”Obehagligt”

Hon berättar att hon genast kände att han hade gått över gränsen, men att hon inte visste hur hon skulle reagera. 

– Det var en känslomässigt stark upplevelse. Jag var rädd vart den där handen skulle vandra vidare. Jag tyckte att det var obehagligt och äckligt, säger hon. 

Trots att hon förstod att ministerns beteende var olämpligt kände hon skam. Tankarna om det var hon som hade upprätt alltför flörtigt kom direkt. 

Hon berättar att det kändes som att han hade handen mot hennes lår ”jättelänge”, även om det egentligen inte hann gå speciellt lång tid. Hon hanterade det genom att demonstrativt flytta sig på stolen i hopp om att han skulle sluta. Samtidigt hann hon tänka på att ministern hade den yttersta makten över frågorna hon drev. 

– Jag var nog också rädd att om jag gör en stor grej kommer det att slå tillbaka på oss, säger hon.

”Hade sagt ifrån”

Efter att hon flyttat på sig tog han bort sin hand. Resten av middagen var han otrevlig.

I efterhand har hon ångrat att hon inte gjorde mer. Om något liknande hände i dag skulle hon agera.

– Jag tror att det hade varit jättejobbigt i dag också, men jag hade sagt i från direkt och inte dolt det för folk runt omkring. Jag hade sagt att det var olämpligt och oprofessionellt, säger hon. 

Kvinnan beskriver själv sin berättelse som ”inte jättesaftig, men det var sjukt olämpligt” och lyfter fram det stora maktövertag han hade, både i politisk makt och ålder. 

Det dröjde lång tid innan hon berättade om händelsen för någon.

– Jag berättade ingenting på flera år, sedan har jag sagt det till några för jag har insett att det är ganska jävla sjukt, säger hon i dag. 

När Aftonbladet når den tidigare ministern säger han att han inte kan minnas händelsen, men att han inte lagt handen mot någon kvinnas lår avsiktligt.

– Nej, nej, nej. Det var i så fall inte avsiktligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

MeToo