Kristerssons attack på SD: Säger horribla saker

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

M-ledaren gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna i sitt Almedalstal.

Han sågade partiets ekonomiska politik, utrikespolitik och företrädare som uttrycker sig olämpligt:

– Inte i något annat parti säger man så horribla saker.

Ulf Kristersson var första partiledaren att tala under Almedalsveckan. I publiken satt tre tidigare M-ledare på första parkett: Carl Bildt, Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt.

Kristersson ägnade en stor del av sitt tal till att angripa Sverigedemokraterna och slog fast att han inte tänker regera eller regeringsförhandla med partiet.

1 av 6 | Foto: Björn Lindahl
M-ledaren Ulf Kristersson under talet.

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han vill regera ihop med M och KD - men Kristersson fortsätter att hålla dörren helt stängd.

– Inte i något annat parti säger så många så horribla saker som Sverigedemokraterna. På deras senaste partikongress försökte någon förklara skillnaden mellan en muslim och en människa, sa han och fortsatte:

– Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer verkligen också kan vara svenskar.

Kristersson kallade även SD för ett ”bidragsparti” med en ekonomisk politik som är hokus pokus. Han sågade SD:s utrikespolitik och det faktum att partiet vill lämna EU.

Kommer hjälpa Löfven att avgå

Han talade också om regeringsfrågan och underströk att M inte kommer att medverka till att S fortsätter styra Sverige efter valet. Kristerssons mål är att bilda en regering, sannolikt en minoritetsregering, tillsammans med Alliansen.

– Om inte Stefan Löfven avgår frivilligt kommer Alliansen att hjälpa till att rösta bort honom. Inte en till mandatperiod som den här, sa han.

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall

Ulf Kristersson pratade också om senaste tidens skottlossningar i Sverige, kriminalitet i utsatta områden och knarkhandel.

– Den här gängkriminaliteten måste vi knäcka. Och då räcker det inte med att säga ”detta är helt oacceptabelt”, sa han och fortsatte:

– Den som skjuter på öppen gata ska låsas in länge. Den som lockar ungdomar i kriminella gäng ska låsas in väldigt länge.

Hoppfull om Sverige

– Hade ni bara tänkt applådera en gång under den här kvällen så gör det nu, för våra poliser, sa han och fick åhörarna att applådera under minst en halv minut.

Han avslutade talet med att det kommer bli svårt att bilda regering efter valet i höst eftersom det parlamentariska läget väntas bli rörigt. Men han lade till:

– I grunden är jag hoppfull om Sveriges möjligheter. För vi har löst svåra problem förut och vi kan göra det igen.

1 av 5 | Foto: björn lindahl
Tre tidigare moderatledare – Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Bo Lundgren – följde Kristerssons tal på första raden. Näst längst till vänster, partiets vice partiordförande Elisabeth Svantesson.
1 av 3 | Foto: AFTONBLADET

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE