En riktig folkrörelse är där jämt

SAMHÄLLE

Stefan Löfven om hur S ska slåss mot högerpopulismen: ”Politiken är svaret”

1 av 3

Stefan Löfven och det social­demokratiska partiet ska ta upp kampen mot populismen i Sverige.

Både statsministern och hans partikamrater ska bli mer synliga i människors vardag.

– Det ska vara mer förvånande om en socialdemokrat inte står på torget eller i köpcentrumet än att man är där, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) har de senaste veckorna besökt orter som Umeå, Västerås, Kumla, Örebro och hållit jultal i Enköping i stället för som tidigare i Gamla stan, Stockholm.

Det är del av en ny strategi som går ut på att möta fler väljare utanför Stockholm. Socialdemokratin har skakats om av väljarnas besked både i Storbritannien och USA, med det brittiska beslutet att lämna EU respektive valet av Donald Trump som ny amerikansk president, och tänker nu ta upp kampen mot likartade populistiska krafter i Sverige.

Aftonbladet har intervjuat Stefan Löfven inför julhelgen och det kommande nya politiska året.

Många beskriver 2016 som ett skitår. Hur skulle du sammanfatta året?

– Det är delade bilder, jag vill inte kalla det ett skitår. Det finns positiva bilder också, mer människor kommer i arbete, färre blir arbetslösa, vi bygger fler bostäder och förstärker den sociala tryggheten. Men man måste också se människors rädsla och oro för det som händer i omvärlden. Jag förstår människors oro och i vissa fall rädsla, men det är också viktigt att vi pekar på framgångar, att vi har en riktning i svensk politik där vi gör saker tillsammans. Det tror jag är den absolut viktigaste signalen till människor nu, du är inte ensam, vi gör det här tillsammans.

Hur ska du få folk att uppfatta det?

– Det är uthålligt arbete, dels att prata om det, riktningsförändringen. När vi går till val kommer jag kunna visa att vi har verkställt eller är på väg att uppfylla de allra flesta av våra vallöften, och det kommer jag att göra med stolthet. Viktigast tror jag är känslan för vilken riktning vi har, att nu är det slut med skattesänkningar och nedskärningar, nu är det gemensamma investeringar som gäller. Ju mer människor ser av det ute i sin vardag desto mer tror jag också att framtidstron kommer.

Ska resa mer i Sverige

Är framtidstro receptet mot populism i Sverige?

– Ja, det handlar om att skapa framtidstro. Hopplöshet, brist på kontroll och ökade klyftor tror jag skapar en grogrund för höger­populism. Nu gäller det att visa att det är politiken, demokratin, som är svaren. Att vi gör saker tillsammans, bygger och investerar, det är då vi kan förändra vardagen. Det är därför jag pratar om att människor inte ska känna sig ensamma och utlämnade, vi är en gemenskap.

En del i detta, framhåller Stefan Löfven, är att som politisk företrädare vara närmare människor i deras vardag.

– Vi måste se till att det blir tätare mellan väljare och politiskt förtroendevalda. Jag upplever en risk för att vi har ett för stort glapp och då ökar risken för misstro, det är skadligt för demokratin.

För Stefan Löfvens egen del handlar det om att träffa mer människor utanför Stockholm.

Vad är det du räknar med att du ska få höra på resorna ute i landet?

– Det vet man inte, det är det man måste vara öppen för. Vad är det som ligger i människors oro, eller för den delen också framtidsförhoppningar? Att höra det direkt skapar en bättre grogrund för politik.

Kan det här påverka valrörelsen inför 2018 för ditt parti?

– Vi har påbörjat det vi kallar utveckling av framtidspartiet och det är för mig en folkrörelse i dess genuina bemärkelse. Man är naturligtvis nära människor i en valrörelse, men ska man vara en riktig folkrörelse ska man vara där jämt. Det ska vara mer förvånande om en socialdemokrat inte står i köpcentrumet eller på torget än att man är där.

”SD är högerpopulister”

Populismen i Sverige brukar kopplas ihop med Sverigedemokraternas tillväxt. I opinionen ligger Jimmie Åkessons parti långt över sitt valresultat från 2014. Enligt Stefan Löfven måste S fortsatt vara tydligt med vilket slags parti SD är.

– Vi ska visa att SD, som säger sig vara ett folkets parti, struntar fullständigt i om skattepengar går till vinster för stora skolföretag. Och de ställer heller inte upp för kollektivavtalsenliga villkor när vi handlar upp tjänster för våra skatte­pengar. SD är ett riktigt högerparti, ett högerpopulistiskt parti.

Löfven har upprepade gånger påtalat SD:s ”nazistiska och rasistiska rötter”, något han fått både beröm och kritik för.

– Det har varit mycket viktigt att vara tydlig om vilka rötter det här partiet har, det är ställt utom allt tvivel och det är bara att läsa Expos vitbok om Sverigedemokraterna, ingen kan förneka det i sak. Det har varit oerhört viktigt att etablera det, den sanningen. Sedan är det viktigaste budskapet i politiken att det här är ett högerparti, ett populistiskt parti, som inte verkar ha några lösningar på välfärdens problem. Men att inte ha sagt vilka grundläggande rötter SD har, det hade varit ett stort fel av oss alla.

Tryggheten viktigast

I april 2017 har S kongress, vad blir viktigast?

– Fortsättningen av samhällsbygget och att vi skapar trygghet för människor i en tid när saker och ting förändras. Och att se till att vi kommer tillbaka till full sysselsättning, vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men också att vi fortsätter att bygga och satsar mer resurser på skolan. Och så ska vi absolut inte glömma klimatfrågan, det är en stor och viktig fråga som både handlar om möjligheter för våra barn och barnbarn att leva i en bra miljö, men också är en fantastisk möjlighet för nya jobb, ny teknik och mer export.

Efter nyår tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, efter en mycket intensiv och stundtals ifrågasatt kampanj från regeringen.

Vad blir nummer ett för Sverige?

– Det som är väldigt allvarligt nu är Syrien. Det är en skam att världssamfundet inte har kunnat hantera den här konflikten, att man har kunnat bromsa och blockera resolutioner i FN:s säkerhetsråd som gör att detta mördande har kunnat pågå. Det bara pågår och pågår och pågår. Det är en skam!

Men kan Sverige påverka?

– Vi måste alla påverka. För oss finns inget annat än att försöka bilda opinion för vapenvila, lugn och ro så att civila kan sätta sig i säkerhet och få mat, vatten, husrum.

Fotnot: Populism betyder ”utbredd politisk missnöjesopinion”, enligt Svenska Akademiens ordlista.

Så firar Löfven jul i år

Där firar jag: Jag och Ulla åker till Örnsköldsvik, som vi brukar.

Så firar jag: Med släkt och vänner.

Ett måste på julbordet: För mig är det pressyltan. Jag är ganska traditionell så det är sillen och pressyltan. Skinka och julgröt är också gott. Men en jul utan pressylta blir inte riktigt samma sak.

Så gör jag med julklappar: Vi försökte något år att införa en begränsning, vi skulle bara köpa till en speciell person och så vidare, men nu är vi tillbaka till det gamla vanliga. Och jag tycker det är roligt. Framför allt att köpa till familjens barnbarn, det är det roligaste. Naturligt­vis att hitta något bra till Ulla också.

Det önskar jag mig i julklapp: Jag håller mig till böcker. Det kan låta lite tråkigt men jag läser mycket promemorior och rapporter i mitt jobb, så att få sitta med en bra roman, det är en högtidsstund. Man får gärna överraska mig, det gör Ulla ibland och det blir väldigt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM