Stefan Löfvens retorik sågas – jämförs med SD

Stefan Löfven får skarp kritik för sina uttalanden om arbetskraftsinvandringen – från vänster och höger.

Retoriken jämförs med Sverigedemokraternas.

– När man ställer fattiga människor som utnyttjas mot andra som jobbar i Sverige, då köper man rasisternas världsbild, säger Jonas Sjöstedt (V).

En bild på en allvarlig statsminister Stefan Löfven (S) och texten ”Det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra” har orsakat stark irritation.

På Facebook utvecklar Löfven och tillägger:

”Riksrevisionens bedömning är att 40% av arbetskraftsinvandringen går till den typ av jobb som skulle kunna utföras av människor som redan finns i landet. Det är en situation som försvårar för de människor som kommit till Sverige de senaste åren att komma i jobb och bidrar därför också kraftigt till att försvåra integrationen.”

Lämnar S efter uttalandet

Bilden och texten sprids nu i sociala medier och har upprört personer både till vänster och höger i politiken.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, har skrivit på Twitter att retoriken påminner lite för mycket om den ”från högern och SD”.

Till Aftonbladet säger han nu:

– Rasister brukar ställa invandrare mot dem som redan bor i Sverige och göra det till den stora konflikten, det tycker inte jag att vi i arbetarrörelsen ska göra. Vi ska ta ställning för människor som utnyttjas, vi ska angripa att arbetsgivare utnyttjar folk och att lagarna är dåliga. Det är arbetarrörelsens sätt att svara på orättvisor.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare.

Sjöstedt slår fast att även han står för en reglerad invandring och skärpta regler för arbetskraftsinvandring. Men att det handlar om att angripa problemen på arbetsmarknaden, inte dem som utnyttjas.

Varför tror du att Stefan Löfven och Socialdemokraterna uttrycker sig så här?

– Jag tror att det sker en glidning i den politiska debatten där socialdemokrater, moderater och kristdemokrater ibland bekräftar rasismens världsbild och lite grand fiskar där för att få stöd. Jag tycker att när man ställer fattiga människor som utnyttjas mot andra som jobbar i Sverige, då köper man den världsbilden.

Tror du att Stefan Löfven och Socialdemokraterna är rasistiska?

– Nej. Det är därför jag är så besviken på att de använder samma tankebild som rasisterna gör. Jag tycker att arbetarrörelsen ska ha bättre lösningar på stora problem. Och då handlar det om kollektivavtal, ordning och reda och riktiga löner.

Tror du vi kommer få se mer av den här typen av retorik i valrörelsen?

– Jag är rädd för det. Vi har redan sett bilden där man kopplar ihop gränskontroller med svenska modellen. Det är en annan bild som liknar det sätt som rasister argumenterar på. Jag tror att de bara gör rasismen starkare genom att bekräfta deras sätt att tänka.

Besvikelse även i S och MP

Men det är inte bara i V som besvikelsen över Löfvens uttalanden är stor. Det finns även i hans eget parti.

Socialdemokraten Markus Mattila skrev på Twitter i går kväll ”Sånt här gör det jävligt svårt att vara socialdemokrat” och uppdaterade kort därefter med ”Det var droppen” och att han ansökt om medlemskap i Vänsterpartiet.

Kritiken finns också i S regeringspartner Miljöpartiet. Aida Badeli, talesperson i frågor som rör mänskliga rättigheter hos Grön ungdom, twittrar om Löfvens uttalanden med orden ”Det är du som är orimlig, Stefan Löfven”.

Även förre utrikesministern Carl Bildt (M) har twittrat i frågan. Han skriver: ”S uppenbarligen livrädda för SD. Men kopiering nog ingen bra strategi på sikt.”

Lööf: ”Sverige har inte råd att säga nej”

Centerpartiet partiledare Annie Lööf är också kritisk, men fokuserar mer på S inställning kring arbetskraftsinvandring.

– Sverige har inte råd att säga nej till människor som jobbar, att S ser det som ett problem visar att de gett upp i jobbfrågan. Människor är inte utbytbara på det sätt som Stefan Löfven verkar tro och att S tycker det är dåligt att människor kommer hit och jobbar är väldigt märkligt, säger hon.

Hon säger också:

– Mitt stora problem är inte att socialdemokraternas retorik är dålig för debatten, det är att socialdemokraternas politik är dålig för Sverige.

Löfven har godkänt

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises säger att texten och bilden som nu sprids i sociala medier är godkänd av statsministern själv.

Nises framhåller att det inte handlar om någon S-kampanj, utan att det är en bild till en Facebook-uppdatering om Löfvens uttalanden om arbetskraftsinvandringen i Ekots lördagsintervju nyligen.

– Men det är klart, någon kan alltid ta den där bilden och säga att jag förstod inte det, jag gillar inte tonen eller så här borde man ha sagt i stället. Det kan folk alltid ha synpunkter på. Men ingen som är politiskt insatt kan tro att det handlar om nåt annat än arbetskraftsinvandringen. Att ha en stramt reglerad arbetskraftsinvandring är klassisk socialdemokratisk politik, säger han.


Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE