Fridolin: Debatten måste handla om flygskatten

SAMHÄLLE

Klimatutsläppen ökar i Sverige – trots att Miljöpartiet sitter i riksdagen.

Men språkröret Gustav Fridolin slår tillbaka mot Alliansens kritik av regeringen – och menar att det mesta handlar om flyget.

– Det miljösämsta alternativet ska inte vara skattebefriat, säger utbildningsministern och öppnar samtidigt för ett förbud av bensinbilar.

Foto: Lotte Fernvall
Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet.

På söndag möts Gustav Fridolin och Annie Lööf i duell om klimatet under SVT:s partiledardebatt.

I veckan kom rapporter om att Sveriges klimatutsläpp ökar för första gången på länge.

En av förklaringarna är högkonjunkturen, en annan att transporter - inte minst utrikesflyget - har ökat kraftigt.

”När Alliansen styrde, då minskade utsläppen. När S och MP styr ökar utsläppen. För Centerpartiet är klimatresultat viktigt”, skrev Annie Lööf på Twitter.

Flyget skattebefriat

Men Gustav Fridolin menar att bortsett från flyget så minskar utsläppen i Sverige.

– Den siffra som vi redovisar till FN, där flyget inte är med – där ser vi en fortsatt utsläppsminskning. Det är därför debatten måste handla om flygskatten. Det är helt absurt att ett parti som säger sig stå för miljön driver kampanj för att flyget ska fortsätta vara ett skattefrälse. Det miljösämsta alternativet och det som används av dem med högst inkomster - det ska inte vara skattebefriat, säger utbildningsministern när Aftonbladet träffar honom i Rosenbad.

Öppnar för förbud

I flera länder diskuteras det nu olika sorters förbud mot fossildrivna fordon. Fridolin öppnar också för att det kan bli aktuellt att förbjuda fossildrivna fordon framöver.

– Jag tror att vi kommer att behöva ta fram den typen av regleringar i Sverige, där vi ställer om alla bilar till att gå på förnybara bränslen och el. Jag är inte emot ett förbud. Att ställa om hela bilparken, det är framtiden.

I den den förra debatten i SVT:s Agenda fanns inte klimatet med som ett ämne, vilket fick viss kritik. Gustav Fridolin ser fram emot att klimatet nu tar plats i partiledardebatten.

l– Det är fantastiskt att vi får en riktigt klimatdebatt, för det här vår största ödesfråga. Hur vi möter klimatutmaningen är den måttstock som våra barn kommer att mäta utifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM