Peter Springare

Eliasson vägrar att kommentera Springares inlägg

Av: 

Isabelle Nordström

SAMHÄLLE

Örebropolisen Peter Springare vill ”förinta vänsterextrema journalister”, vilket får hård kritik av ledamöter i justitieutskottet.

Samtidigt jobbar han numera som krönikör på en tidning, som står SD nära.
Men rikspolischefen vill inte uttala sig om Springare.

– Det pågår ett arbete med detta i polisregion Bergslagen, Dan Eliasson avböjer därmed vidare kommentarer, säger hans presskommunikatör.

Örebropolisen Peter Springare fortsätter att väcka uppmärksamhet med sina uttalanden om invandring och brott på sin Facebooksida.

Så sent som i helgen uppmärksammades att han skrivit att ”mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ’svenskar’ och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.”

I går presenterades Peter Springare som ny krönikör för SD-vänliga sajten Nyheter Idag. Just nu utreder åklagare om uppgiften som krönikör är förenlig med Springares tjänst som polis.

Eliasson vägrar uttala sig

Flera av ledamöterna i Justitieutskottet riktar skarp kritik mot Peter Springares uttalande om att journalister ska förintas. Men rikspolischef Dan Eliasson vill inte kommentera Springares uttalande.

”Det pågår ett arbete med detta i polisregion Bergslagen, Dan Eliasson avböjer därmed vidare kommentarer”, hälsar rikspolischefen via sin presstab under måndagseftermiddagen.

Istället hänvisar man till Mats Nylén, kommunikationschef vid polisregion Bergslagen.

Särskilda åklagarkammaren, som utreder fall där poliser utreds för brott, tittar just nu på om Springare gjort sig skyldig till dataintrång eller tjänstefel. Arbetsgivaren har gjort båda anmälningar. Den första, om hets mot folkgrupp, lades ner efter några veckor.

Undersöks även de här nya formuleringarna?

– Ja, det blir en helhetsbedömning av det som har hänt. Exakt hur åklagaren bedömer får du fråga henne om, säger Mats Nylén.

Peter Springare har anmält sin nya uppgift som skribent på sajten Nyheter Idag, vilket poliser måste göra om de har bisysslor.

– Så vitt jag förstår har han anmält till arbetsgivaren att han tänkte göra det här. Nu tittar vi om det är en bisyssla över överhuvudtaget och om det är förenligt med rollen som polis, säger Nylén.

– Att skriva på sin Facebooksida är något Springare gör på sin fritid, alltså på privat konto.

”Följer utvecklingen”

Under ett antal veckor har åklagaren arbetat med om jobbet som polis hamnar i konflikt med Springares nya roll som opinionsbildare.

– Nu försöker vi bedöma om polisens förtroende och oberoende påverkas på något sätt. Men vi kan inte agera vad som är impopulärt i medier eller sociala medier eller vad någon tycker. Vi måste följa den lagstiftning som våra politiker i riksdagen har bestämt, säger Mats Nyhlen.

Hur ser ni på formuleringen att journalister ska förintas?

– Jag ska inte ha några åsikter kring det, det får man fråga Springare själv om vad han menar. Men vi följer utvecklingen och det är klart att texten i sig är en del av bedömningen som görs, säger Nylén.

Aftonbladet har sökt Peter Springare och åklagaren i fallet.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Politisk kritik mot Springare ”Helt oacceptabelt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Springare

Dan Eliasson

Brott