Miljöpartiet måste skärpa till sig - för att överleva

Foto: Björn Lindahl
SAMHÄLLE

Förtroendet för Miljöpartiet fick ett grundskott när de tog plats i regeringen.
De måste visa väljarna att de står för vad de säger. Men växande företag är fel fråga för en ny charmoffensiv mot väljarna.

I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio låg stödet för Miljöpartiet under den avgörande 4-procentsspärr som avgör om man kommer in i riksdagen eller inte. Inte sedan senhösten 2015 har mer än fem procent sagt att de tänker lägga sin röst på de gröna.

Samtidigt är förtroendet för språkrören rekordlågt. Både Gustav Fridolin och Isabella Lövin har parkerat sig i botten av listan över förtroendet för partiledarna.

Med valet bara 18 månader bort börjar det bli bråttom för Miljöpartiet. Ska de ha en chans att överleva som politisk kraft klara sig valet 2018 gäller det att lägga in högsta växeln.

Det är i det ljuset man ska se finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) utspel om bättre möjligheter för företag att växa i Sverige. Och om att Miljöpartiet tänker profilera sig mer som ett självständigt parti, inte enbart som en del av en koalition.

Rätt tänkt, men fel fråga. Det finns ingen som röstar på Miljöpartiet för deras företagarpolitik. Snarare för att de ifrågasätter värdet av ständig tillväxt, dammar av den gamla idén om ett friår för dem som har jobb och för deras miljö- och klimatpolitik.

Vad Miljöpartiet är i starkt behov av att skärpa sin profil. När Aftonbladet/Inizio nyligen kartlade vilka partier som äger olika sakfrågor visade det sig att de gröna inte äger ett enda. Miljöpartiet fanns inte ens med i tre i topp-listan för något av de åtta undersökta politikområdena.

Men företagandet är inte det område de ska satsa på. Utan på de gröna frågorna. Där har partiet haft stor trovärdighet och har chans att bygga upp det igen. Men under åren som regeringsparti har de uppfattats som storsvikare på området.

Förbifart Stockholm byggs trots att Miljöpartiet lovade stoppa det gigantiska väg- och tunnelbygget. Flyget blir kvar på Bromma flygplats åtminstone tills arrendeavtalet med Stockholms stad löper ut 2038. Vattenfalls tyska brunkol säljs till ett bolag som tänker fortsätta bryta det. Trots att Miljöpartiet lovade att det skulle bli kvar i marken.

Ett annat av sina vallöften har Miljöpartiet dock genomfört, skatten på bensin har chockhöjts.

Miljöpartiet behöver nya gröna, folkliga och framför allt realistiska frågor som de kan driva. Det är så väljarna känner igen dem. Men att det är genomförbara är ytterst viktigt, De gröna har inte råd att på nytt uppfattas som klimatsvikare.

De ska också fortsätta på den inslagna vägen om att bejaka det goda livet, att njuta av livet och inte bara trampa runt i grottekvarnen. Partiet vill inte bara återinföra friåret, det vill också förkorta arbetstiden. Men även på det här området här måste realismen vara tydlig. Förslagen måste ha chans att förverkligas, väljarna gillar inte dagdrömmar.

Däremot bör de välja bort den av Gustav Fridolin så omhuldade skolfrågan. För det första är hans egen trovärdighet i botten. För det andra är det ingen som uppfattar Miljöpartiet som ett utbildningsparti. Dumpa, även om Fridolin gråter en skvätt.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM