Liberalernas nya partiledare

Flera tunga liberaler lämnar efter Ullenhags avhopp

Stor splittring i Liberalerna inför det extrainsatta landsmötet

Av: 

Gustaf Tronarp

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Partiledarstriden har orsakat djupa splittringar inom Liberalerna.

Efter Erik Ullenhags avhopp står det klart att flera tunga profiler lämnar partiet i protest.

– Mitt samvete klarar inte av att stödja Liberalerna längre, säger den tidigare riksdagsledamoten Kerstin Heinemann, som varit medlem i 52 år.

Med en transparent process där medlemmarna fick säga sitt så hoppades Liberalerna att partiledarvalet skulle bli en enande kraft i det sargade partiet.

Nu förefaller det som att splittringarna i stället blivit djupare än på mycket länge.

Efter att Jordanien-ambassadören Erik Ullenhag meddelat att han ger upp kampen så har flera liberala profiler beslutat sig för att lämna partiet.

Beskedet: Lämnar med stor sorg

En av dem är den tidigare riksdagsledamoten Linnéa Darell. I ett inlägg på Facebook skriver Linköpingspolitikern att hon hoppar av partistyrelsen:

”Det är med stor sorg jag konstaterar att de socialliberala grundvärderingar som varit så viktiga för mig i mitt politiska engagemang under många år nu riskerar att urholkas till förmån för ’hårdare tag’ inom flyktingpolitik, kriminalvård, kanske även inom socialpolitiska områden.”

Ett annat tungt namn som fått nog är Kerstin Heinemann, tidigare mångårig riksdagsledamot som var andra vice talman mellan 2002 och 2006.

”Nu har jag funderat färdigt, lämnar Liberalerna där jag varit medlem i 52 år. Den nya inriktning som skall skapas nu, kan jag inte dela. Socialliberal har jag alltid varit och kommer att förbli, men med den nya inriktningen finns inget plats för mig”, skriver hon på Facebook.

Till Aftonbladet säger Kerstin Heinemann att beslutet var svårt att fatta.

– Signalerna som jag fått från partiet visar på en högervridning som jag som socialliberal inte kan acceptera. Det handlar om en hårdare ton och en misstänksamhet mot människor från andra länder. Mitt samvete klarar inte av att stödja ett sådant parti.

Kritiken: Sabuni är Leijonborg i kvinnlig form

I kommentarerna till Heinemanns inlägg skriver Ana Maria Hellström Narti, liberal från Stockholm som var en av dem som undertecknade en debattartikel till stöd för Ullenhag i Aftonbladet, att hon fattat samma beslut.

”Jag lämnar inte partiet med sorg men med mycket vrede. Jag kan inte vara ledsen, jag gick med för att försvara liberala idéer, de har varit utväxlade mot alla utspel och taktiska deklarationer under en ganska lång tid. Sabuni är en Lars Leijonborg i kvinnlig form och detta kan bara leda till liberalismens definitiva slut i organisationen.”

Andra högprofilerade medlemmar skriver att de tänker stanna i partiet.

”Vi har alla våra gränser för vad som kan accepteras, så även jag, men fram till dess är det viktigt att många är med och kämpar för att partiet ska hålla rätt kurs”, skriver Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm.

”Jag stannar kvar för att kämpa för alla dem som i dag inte har den frihet som de förtjänar”, skriver Johan Pehrson, som tidigare var en av Sabunis konkurrenter.

”Många obehagliga angrepp”

I debattartikeln skriver Erik Ullenhag att han under de senaste veckorna fått ta emot mängder av hatiska angrepp:

”Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp.”

Den upplevelsen delas av Kerstin Heinemann.

– Det har varit många obehagliga angrepp mot mig som person. En del av dem har kommit från partikollegor, och det har gjort mig väldigt förvånad. Jag är inte van vid sådant i Liberalerna. Jag har mått väldigt dåligt av det.

Maria Arnholm: ”Alla goda krafter behövs”

Aftonbladet har sökt Liberalernas partiledning. I ett sms skriver partisekreteraren Maria Arnholm så här om Linnéa Darells val att lämna partistyrelsen:

”Jag respekterar Linnéa Darells beslut samtidigt som jag naturligtvis beklagar det. Nu behövs alla goda krafter för att ena Liberalerna och arbeta framåt för att stärka de liberala  idéerna i Sverige.”

Även valberedningens ordförande Olle Schmidt är bekymrad över avhoppen.

– Det är väldigt tråkigt. Det är personer som jag känt i många år och som jag har stor respekt för, säger han till Aftonbladet.

Vad har du för kommentar till det höga tonläge som verkar ha rått i partiet under den här processen?

– Det har varit en del starka känslor, och det är aldrig bra när känslorna tar överhanden över förnuftet. Nu har vi alla ett ansvar för att ena vårt sargade parti.

– Förmodligen kommer det att finnas några stenar på vägen. Men jag är övertygad om att vi kommer att lyckas.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Liberalernas nya partiledare

LÄS VIDARE

Sabunis hälsning efter Ullenhags avhopp: ”Ser fram emot landsmötet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalernas nya partiledare

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Johan Pehrson

Erik Ullenhag