När Sverige sviker

Nya ministern var i luven på Löfvens regering

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Som SKL-bas slogs Lena Micko mot regeringen för mer pengar till kommunerna.

I sin nya roll som civilminister får hon ansvaret att lösa krisen runt om i landet.

– Kommunerna behöver få en bättre ekonomisk situation, säger Micko, som följt Aftonbladets granskning När Sverige sviker.

Regeringens nykomling avslöjar också att hon köpt svarta tjänster tidigare.

Aftonbladet har i en rad artiklar skildrat den ansträngda situationen i landets kommuner.

Med medborgare som känner att staten sviker, kommunalråd som kämpar för att få siffrorna att gå ihop, äldre som får försämrad service och personal som stressar.

”Det behövs förstärkningar”

Nya civilministern Lena Micko, 64, säger att hon har följt rapporteringen och känner igen den bild som ges.

– Det här är ingen nyhet för mig. Jag möter kommuner hela tiden, jag vet hur det ser ut, det behövs förstärkningar. Men jag vet också att det är ett brett spektrum av insatser som måste göras. Kommunerna måste göra en del, staten en del, säger hon.

Micko är kanske inte känd för allmänheten men ett rutinerat namn inom Socialdemokraterna. Hon har varit kommunalråd i Linköping, ingår i S innersta maktkrets och har fram till i mars i år varit ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I luven på regeringen

Under tiden som SKL-bas har hon ibland varit på kollisionskurs med Löfvens regering.

Det har till exempel handlat om att Micko tyckt att staten inte kompenserat kommunerna tillräckligt i samband med mottagandet av flyktingar och ensamkommande unga. Något som också flera kommunföreträdare i Aftonbladets granskning lyft fram.

– Det var en av de frågor som jag och SKL skrev om till regeringen i mars i år, då pekade vi på det och då har vi fått svar att frågan bereds.

Lena Micko menar att hennes viktigaste uppgift framåt blir att se till att kommuner och regioner har de förutsättningar de behöver för att klara sina uppgifter.

Vill se generella statsbidrag

Det handlar enligt henne både om pengar, hon vill se mer generella än riktade statsbidrag för att kommunerna själva ska kunna styra var pengarna bäst behövs, men också om andra typer av stöd.

– Svaret kan inte enbart vara pengar och det har jag sagt också som SKL-ordförande. Det krävs också förändrade arbetssätt, att jobba ihop med de fackliga organisationerna och mer välfärdsteknik, säger hon.

Tycker du att de fem miljarderna som kommunerna fick i höjda statsbidrag räcker?

– Det är en början. Men självklart kommer det vara en fortsatt diskussion. Jag som socialdemokrat är mycket medveten om att det är välfärden som är vårt hjärta, den måste fungera.

Svart dagmamma

När Stefan Löfven ställde frågan om hon ville efterträda Ardalan Shekarabi, som blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll, vill Lena Micko inte svara på. Hon uppger bara att det skedde ”nyligen”.

Hon fick lite betänketid innan hon gav honom sitt ja.

Har du några lik i garderoben?

– Ja jag hade svart dagmamma på 80-talet, när det inte fanns någon barnomsorg i Linköping. Det var väl några månader.

Du verkar förberedd på frågan?

– Ja, den var aktuell också när jag tillträdde som ordförande för SKL 2015.

Det här är nya ministern

Namn: Lena ”Eva-Lena” Micko

Ålder: 64 år

Yrke: Ny civilminister (S) med ansvar bland annat för kommuner och regioner. Tar över efter Ardalan Shekarabi, som dock behåller spelfrågorna. Micko var tidigare kommunalråd i Linköping och fram till mars 2019 ordförande i SKL. Nu senast andre vice ordförande i SKL. Sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Bor: Linköping

Tjänar: Statsrådsarvode 139 000 kronor per månad

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

När Sverige sviker

LÄS VIDARE

Löfven möblerar om - så här ser regeringen ut

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige sviker

Lena Micko

Stefan Löfven

Annika Strandhäll

Ardalan Shekarabi

Socialdemokraterna

AB Voice