Moderaternas tiggerismocka mot Löfven: ”Borde skämmas”

M-kandidaten Tomas Tobé till hård attack mot statsministern inför EU-valet

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven vill bekämpa tiggeriet genom att förbättra levnadsvillkoren i Europa.

Men den moderate toppkandidaten Tomas Tobé tycker att statsministerns ord ekar tomt.

– Löfven borde skämmas, säger han.

Det är Stefan Löfvens uttalanden i en intervju med Aftonbladet som fått Tomas Tobé att se rött, i dubbel bemärkelse. Under ett kampanjmöte i Trollhättan sa statsministern att det bästa sättet att stoppa tiggeriet är att se till att levnadsvillkoren förbättras för alla människor i Europa.

– Vi har en gemensam europeisk arbetsmarknad. Det är bra för Sverige och vi vill att det ska finnas en rörlighet. Men vi ser ju också att en del människor i Europa far illa, vi har tiggare som inte kan leva tillräckligt bra hemma och då väljer att sätta sig på gatan här.

Tomas Tobé, förstanamn på Moderaternas lista inför EU-valet, anser dock att statsministerns budskap är ihåligt.

– Stefan Löfven borde skämmas som lyfter tiggerifrågan inför Europavalet utan att ha hanterat situationen hemma i Sverige. Vi borde ha infört ett tiggeriförbud som man gjort i de flesta andra europeiska länder.

På vilket sätt skulle ett förbud förbättra tillvaron för människorna som sitter på gatorna och tiggeri?

– Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom eller utanförskap. Sverige har fått ett omfattande tiggeri på grund av att vi inte har något förbud. Det rimliga är att ställa ordentliga krav på de här människornas hemländer.

”Gäller att gå från ord till handling”

Många av dem som reser till Sverige för att tigga är romer från Rumänien eller Bulgarien. Moderaterna vill nu att Sverige ska driva på för att de två ländernas eventuella inträde i Schengensamarbetet ska villkoras.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Tomas Tobé är moderaternas toppkandidat till EU-valet.

– Både Rumänien och Bulgarien får stora EU-bidrag för att bekämpa fattigdomen, men det är uppenbart att det inte har hjälpt. De vill också komma med i Schengen, och då bör Sverige kräva att de inte ska släppas in förrän man ger sina egna medborgare rimliga livsvillkor och minskar omfattningen av tiggeriet.

Han fortsätter:

– Löfven pratar om att de här människorna behöver bättre villkor. Det är sant, men det gäller att också gå från ord till handling. 

Tiggeriet var ett problem även på alliansregeringens tid. Gör du det inte väl enkelt för dig när du beskyller den nuvarande regeringen för att inte göra tillräckligt?

– Tiggeriet har tyvärr vuxit och blivit alltmer organiserat på senare tid, men det är ingen hemlighet att det finns flera andra borgerliga partier som inte vill ha ett tiggeriförbud. För oss moderater är det i allra högsta grad rimligt.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven. Via sin pressekreterare avböjer han dock att kommentera M-kritiken.

Publicerad:

LÄS VIDARE