Integrationspolitik

Ebba Busch Thor hyllar S-kommunen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

ESKILSTUNA. Det S-ledda Eskilstuna genomför drastiska åtgärder för att få nyanlända att söka sig till andra kommuner.

Nu får de stöd från en politisk motståndare.

– Jag har full förståelse för vad man gör, man fokuserar på att lösa problem, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Det regnar i Eskilstuna när kommunalrådet Jimmy Jansson (S) tar emot en ovanlig gäst som bett att få komma på besök, Ebba Busch Thor.

KD-ledaren är under vintern ute på en kommunturné på temat ”samhällsgemenskap”. I dag är ämnet integration och de politiska motståndarna är överens om mycket.

– Med de stora samhällsproblem Sverige står inför kan man inte vara så snobbig att man inte är beredd att lyssna på goda exempel. Eskilstuna är absolut inte perfekt, men Jimmy Jansson och styret här försöker göra det man kan för att lösa problemen, säger Busch Thor.

Eskilstuna, där S leder en koalition tillsammans med M och C, har de senaste åren väckt uppmärksamhet för att ha gått sin egen väg, bland annat kring tiggerifrågan.

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna tog emot Ebba Busch Thor (KD) som bett om att få besöka kommunen.

KD-ledaren hyllar S-kommun

Nu försöker man snickra ihop en lösning kring de problem man har med hög arbetslöshet, segregerade bostadsområden och för dålig integration.

Förra året röstades det igenom hårdare krav för att kunna flytta in i det kommunala bostadsbolagets lägenheter i tre stadsdelar. Den som får försörjningsstöd eller etableringsersättning får helt enkelt söka sig någon annanstans.

Och just nu arbetar den politiska majoriteten med att få igenom att inga människor ska kunna flytta till kommunen via lagen om enskilt boende, Ebo.

Lagen gör det möjligt för asylsökande att bosätta var de vill och fortfarande få dagersättning. Sedan årsskiftet har 32 kommuner, som tagit emot många flyktingar, däribland Eskilstuna, fått möjlighet att undanta stadsdelar från lagen, som man menar leder till ökad segregation.

Det samlade målet med det man gör i Eskilstuna är bland annat att få fler asylsökande att söka till andra kommuner. Enigt Jimmy Jansson blir det bättre för de människor som kommer, även om det begränsar deras handlingsutrymme.

– Man måste fråga sig hur många människor en kommun kan ta emot med kvalitet, så att de kan komma in i samhället. Det är klart att det finns en begränsning kring jobb och bostäder. Om fler kommuner hjälps åt och tar det här ansvaret blir kvaliteten mycket bättre, säger han.

Han menar att de drastiska åtgärderna i kommunen är nödvändiga.

– Framför allt i väntan på att det kommer en tydlig migrationspolitik på nationell nivå.

”Eskilstuna är absolut inte perfekt, men Jimmy Jansson och styret här försöker göra det man kan för att lösa problemen”, säger Ebba Busch Thor.

”Fullkomligt ohållbart”

S gick till val på att slopa lagen om eget boende och KD svängde för några år sedan. Men både MP och C, som är en del av Januariöverenskommelsen, vill att lagen ska finnas kvar.

Det hela slutade med en kompromiss i Januariavtalet, där 32 kommuner nu kan göra undantag. För urvattnat, menar Busch Thor.

– Det är fullkomligt ohållbart med de höga migrationsnivåer som Sverige haft och har, att det ska vara helt fritt var man får bo. Vi behöver i mycket högre utsträckning gå över till anläggningsboenden så att det blir tydligt var man bor någonstans och kommunerna har koll på vilka som dyker upp.

Busch Thor säger att hon helt stöttar Jimmy Jansson och styret i Eskilstuna.

– Jag har full förståelse för att man gör så här. Migrationen till Sverige och enskilda kommuner måste stå i relation till vilken integrationskapacitet man har.

Det var borgerligheten som införde Ebo och ni gjorde inget åt det under de åtta åren i Alliansregeringen?

– Absolut, vi ska vara självkritiska. Men vi kan också konstatera att verkligheten har förändrats sedan dess.

Ni verkar överens om mycket, du och Jimmy Jansson?

– Det är en fråga om inställning. Om man inte är låst i märkliga politiska konstellationer där drivkrafterna blir annat än att vara pragmatisk och att utgå ifrån verkligheten, blir man lite mer lösningsorienterad.

– Det finns en del att lära av en socialdemokrat som Jimmy Jansson.

Om Jansson fick bestämma skulle Busch Thor och de övriga politikerna i riksdagen tona ned konfliktnivån.

– Det finns nog ganska mycket samsyn egentligen. Man borde lyssna på oss i kommunerna och se vad vi brottas med kring integration och segregation. Och sedan försöka lösa problem. Det säger jag både om det är en S-minister eller en KD-ledare som kommer och hälsar på.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Ebba Busch Thor och S-toppen Jimmy Jansson i Eskilstuna.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationspolitik

Integration

Eskilstuna

Ebba Busch

Jimmy Jansson (S)

Segregation