Åkessons krav: Inrätta ny kommission om Palmemordet

Palmebeskedet slutade i en stor besvikelse för flera partiledare.

Jimmie Åkesson vill nu att regeringen agerar.

– Jag tycker det behövs en ny granskning. Regeringen bör ta initiativet och lyfta frågan med riksdagens övriga partier, säger SD-ledaren.

Jimmie Åkesson kallar gårdagens besked från åklagare Krister Petersson för själva definitionen av ett antiklimax. Han hade hoppats på tyngre bevisning, framför allt teknisk sådan.

Han är heller inte nöjd med att frågan huruvida Palmes mördare hade en medhjälpare eller ej lämnades obesvarad.

– Det var precis den typen av frågor som vi förväntade oss inte skulle hänga i luften. De skrev i sin powerpoint att de inte kan avfärda en konspiration - det innebär att det bara blir mer rökridåer kring detta, säger han.

Powerpoint-bilden Åkesson syftar på visades under åklagarens presskonferens.

Stig ”Skandiamannen” Engström.
Stig ”Skandiamannen” Engström.
Jimmie Åkesson vill att regeringen tar initiativ till att frågan om en ny granskningskommission om Palmemordet lyfts.
Jimmie Åkesson vill att regeringen tar initiativ till att frågan om en ny granskningskommission om Palmemordet lyfts.

Engström kan inte försvara sig

SD-ledaren anser vidare att åklagaren inte presenterade några nya bevis överhuvudtaget. Han tycker att regeringen nu ska ta initiativ till att tillsätta en ny granskningskommission.

– Utredningen har inte granskats sedan slutet på 90-talet. Jag tycker också att man bör ge Stig Engström någon möjlighet till försvar. Att peka ut en sedan 20 år tillbaka avliden person känns märkligt. Därför tycker jag att försvararperspektivet också ska ingå.

Palmemordet har tidigare granskats i två kommissioner. Palmekommissionen sjösattes 1986 och den statliga granskningskommissionen tillsattes 1994. Den senare leddes inledningsvis av Sigvard Marjasin och arbetade mellan 1996 och 1999.

Har regeringen något ansvar i det här?

– Regeringen har åtminstone ansvar att lyfta frågan. Ska det tillsättas en ny granskningskommission, som mer generellt tittar på utredningen, så bör man ta det initiativet och lyfta frågan med riksdagens övriga partier.

Chefsåklagare Krister Petersson.
Chefsåklagare Krister Petersson.

V-ledaren: En besvikelse

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hade väntat sig mer av gårdagens besked.

– Det är en besvikelse att vi inte får reda på mer, att det inte blir någon rättegång och någon dom. Palmemordet sitter djupt för alla oss som minns denna dag och vaknade till detta fruktansvärda besked. Nu förblir det oläkt.

Jonas Sjöstedt vill dock ännu inte uttala sig om någon eventuell kommission.

– Det har funnits ett flertal granskningar, vi har inte tagit ställning till om det behövs en ytterligare kommission. Jag är rädd att vi aldrig kommer få veta till hundra procent.

Aftonbladet har även sökt partiledarna för de övriga riksdagspartierna, men de har avböjt kommentar. Justitieminister Morgan Johansson hänvisar till en kommentar som inrikesminister Mikael Damberg lämnat till Sveriges Radio. Inrikesministern anser inte att det finns någon grund för en ny kommission. En politisk tillsatt kommission av en åklagares slutsatser skulle riskera att inskränka Åklagarmyndighetens självständighet, tillägger han.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN