Björklund: Alliansen har pratat för lite om klass

avOlof Svensson

SAMHÄLLE

Jan Björklund är självkritisk och anser att Alliansen pratat för lite om klassklyftor.

I sitt Almedalstal underströk han att Liberalerna aldrig kommer att medverka till att SD får inflytande.

– Sverigedemokraterna är ett parti som fortfarande har en fot kvar i den rasistiska myllan, sa L-ledaren. 

Liberalernas dag i Almedalen har kretsat kring begreppet klass - som traditionellt är förknippat med partier på vänsterkanten. Jan Björklund anser att klassklyftorna riskerar att slita sönder Sverige och att borgerliga partier talat för lite om klass.

– Klyftorna skapar en växande underklass i Sverige, sa L-ledaren. 

– Det finns fog för självrannsakan i de borgerliga partierna. Vi har varit för dåliga på att se och beskriva sociala klyftor. Alltför länge har allianspartierna överlåtit det till Socialdemokraterna. 

Vill bevara ringmuren kring arbetsmarknaden

L-ledaren sågade regeringens lösning på problemet med en växande underklass. Enligt honom behövs det fler enkla jobb för att bryta klyftorna. 

– Jag hör gång på gång Stefan Löfven hur han bevarar ringmuren kring arbetsmarknaden, som en K-märkt installation från ett socialdemokratiskt 1950-tal.

Björklund fortsatte med att prata om sin egen politiska resa, som han kallar för värderingsresa. Hur nyliberala vindar blåste i samhället som länge dominerats av vänsteråsikter. Själv blev han så småningom övertygad om att det också måste finnas ett välfärdssamhälle. 

– För mig är det detta som är socialliberalism.

SD har inte gjort upp med sin historia

Han riktade också stenhård kritik mot Sverigedemokraterna och betonade att L aldrig kommer att medverka till ge att SD makt över regeringspolitiken.

– Sverigedemokraterna är ett parti som fortfarande har en fot kvar i den rasistiska myllan. De har inte gjort upp med sin historia, sa han och bland annat exemplet när Oscar Sjöstedt skrattar åt ett skämt om judar.

Han avslutade med att återknyta till sin värderingsresa och att han vill skapa ett socialliberalt samhälle.

– Socialt ansvar utan liberalism, individuell frihet utan egoism, social välfärd utan en kvävande kollektivism.

ARTIKELN HANDLAR OM