Hultqvist ryter till mot Ryssland: ”Oacceptabelt”

1 av 3

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Ett ryskt stridsflygplan flög ”anmärkningsvärt” nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön i måndags.

Nu markerar den svenska regeringen och kallar upp den ryska ambassadören till Utrikesdepartementet.

– Jag tycker att den här typen av agerande från den ryska sidan är oacceptabelt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

När ett svenskt signalflygplan av modell S 102 B i måndags var uppe på ett rutinuppdrag på internationellt luftrum över Östersjön sökte sig ett ryskt stridsflygplan av modell SU-27 enligt Försvarsmakten ”anmärkningsvärt nära”.

Någon kollision inträffade dock inte och det svenska planet kunde avsluta sitt uppdrag och återvända till sin bas.

Men incidenten, som väckt stor uppmärksamhet, har fått den svenska regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att ilskna till rejält.

– Jag tycker att den här typen av agerande från den ryska sidan är oacceptabelt. Om man ser det från säkerhetssynpunkt tycker jag det är oprofessionellt, det ökar risken för allvarliga incidenter. Det borde ligga i allas grundläggande intresse att sådana händelser inte inträffar. Det här kommer vi att framföra till den ryska sidan, säger han till Aftonbladet.

”Upplevs som provokativt”

Inom kort kommer den ryska ambassadören i Sverige att kallas upp till Utrikesdepartementet. Då kommer den svenska regeringens syn på saken att framföras till den ryska motparten.

Enligt Peter Hultqvist är det ryska beteendet provokativt.

– Det är klart att det upplevs som provokativt när det blir på det här sättet. Det är väldigt onödigt att agera på det här viset. Vi har vår fulla rätt att flyga på internationellt luftrum. Det finns inga motiv, anser vi, för att agera så att det ur säkerhetssynpunkt innebär allvarliga risker, säger Peter Hultqvist.

Även Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark reagerar med bestörtning.

– Det är mycket allvarligt och tyvärr följer det ett mönster, nämligen att Ryssland försöker förmedla bilden av att Östersjön är deras bakvatten. Det är det inte, det är öppen sjö både på ytan och i luften. Därför har vi lika stor rätt att vara där, säger han.

Wallmark tycker det är bra att regeringen nu kallar upp den ryska ambassadören till UD.

– Men det gäller också att vara väldigt tydlig med vad man säger. Jag utgår ifrån att regeringen kommer att vara tydlig med att det här handlar om internationellt vatten och att det ryska beteendet långsiktigt är skadligt, då det kan leda till olyckor, säger han.

För bara några dagar sedan skickades svenska flygvapnets incidentjakt upp över Östersjön – för att möta världens största bombplan, ryska TU-160, som befann sig i internationellt luftrum nära Sverige. Ingen kränkning rapporterades.

ARTIKELN HANDLAR OM