Miljardsatsning på förlossningsvården i budgeten

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under dagens pressträff i riksdagen i Stockholm.

Kritiken har på många håll i Sverige varit hård kring brister inom förlossningsvården.

Nu satsar regeringen och Vänsterpartiet en miljard kronor på området.

Satsningen finns med i budgeten som presenteras i morgon.

I morgonen presenterar regeringen sin sista budget för mandatperioden. Precis som tidigare har man förhandlat fram den tillsammans med Vänsterpartiet.

Den senaste tiden har budgetutspelen duggat tätt och så även i dag.

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelade i dag att man satsar 4,7 miljarder kronor på ett vårdpaket för 2018. Det handlar bland annat om pengar till förlossningsvården, psykiatrin, barn- och ungdomsvården samt gratis cellprov för livmodershalscancer i hela landet. Enligt Sjöstedt hade pengarna inte funnits med i budgeten om inte hans parti krävt det.

Satsningen på förlossningsvården kommer att innebära att en miljard skjuts till varje år mellan 2018 och 2022. Den senaste tiden har rapporterna duggat tätt om BB som är helt fullbelagda och barnmorskor som inte ens hinner gå på toaletten.

”Ser brister i dag”

Jonas Sjöstedt tror att pengarna kommer räcka till ”en hel del”.

– Landstingen måste använda de här pengarna klokt och allting ska gå till förlossningsvård. Det är mycket pengar och i storstäderna tror jag det kommer att gå till att anställa fler och ha fler platser. I andra delar av Sverige kan det handla om att undvika dåliga neddragningar och att förbättra arbetsmiljön, säger han.

Han poängterar också att satsningen är femårig.

– Det är långsiktigt.

Hela vårdpaketet på 4,7 miljarder beskriver han som helt nödvändigt.

– Trots att vi har en bra vård i Sverige så brister det ibland. Folk får vänta på operationer och det är köer på akutmottagningar. Det är otroligt allvarligt att unga människor som mår dåligt inte får hjälp fast man ber om det. När vården sviktar måste vi satsa på att stärka den.

Paketet innehåller också flera satsningar som varit kända sedan tidigare, bland annat förbättrade arbetsvillkor för vårdanställda.

Ingen höjd a-kassa

Överlag är Sjöstedt nöjd med vad Vänsterpartiet fått igenom i förhandlingarna kring budgeten som presenteras i morgon. Men samtidigt står det nu klart att partiet inte fått igenom sitt krav på höjt tak och golv i a-kassan.

V-ledaren är också mycket kritik till regeringen på flera punkter.

– Det som skiljer oss åt är att vi tycker att Sveriges miljardärer ska bidra mer. De vill inte ha någon kapitalbeskattning, att de största arven ska beskattas och här finns en skillnad mellan oss. Tar man jämlikhet på allvar måste man ha ett rättvisare skattesystem som inte är riggat för de rikaste.


LÄS OCKSÅ: AFTONBLADET GRANSKAR BB-KRISEN

Publicerad:

LÄS VIDARE