Sverigedemokrat kallade kollega och SD-topp ”judehora”

På ett partimöte kallades SD-toppen Paula Bieler för ”judehora” av en kollega i partiet.

Samtalet spelades in och trots att högt uppsatta lokala politiker deltog hörs ingen reagera på uttalandet.

– Det här kan växa och bli väldigt stort, säger partisekreteraren Richard Jomshof på en annan inspelning som sajten IRM tagit del av.

”Varför pratar de med Jimmie för, när vi har den där jävla judehoran som driver de där frågorna?”

Så låter det i ljudinspelningen som sajten IRM, Inte rasist, men..., tagit del av. Den som står för uttalandet ska vara en före detta sverigedemokrat som var ett tungt namn i SD Borlänge. Den som syftas på i uttalandet är SD-toppen Paula Bieler.

Flera andra röster hörs på inspelningen men ingen reagerar på det grova uttalandet.

I ett mejl till P4 Dalarna hävdar SD:s informations ansvarige Henrik Gustafsson att ljudfilen är manipulerad – vilket tillbakavisas av IRM.

Paula Bieler säger själv att hon inte tycker det spelar någon roll att det handlade om henne, men att partiet inte accepterar sådant.

– Personen uteslöts ju för flera månader sedan, så den enda kommentar jag har är väl att det är tydligt att det inte är accepterat hos oss. Det hade ju dessutom varit lika illa oavsett vem som kallats för saker, att det denna gång var jag är inte relevant för mig, skriver hon till Aftonbladet.

Petades i år

I februari uteslöts tre medlemmar i SD Borlänge, varav en av dem var personen som stod för uttalandet. Det ska ha skett efter att inspelningen nått partiledningen.

SD-ledningen var mycket förtegen om uteslutningen och enligt IRM är en av anledningarna att partiets gruppledare i Borlänge, Stefan Andersson, hörs på inspelningen.

Stefan Andersson, som sitter kvar som gruppledare efter händelsen, säger att han inte minns händelsen när IRM når honom.

”Drar in andra personer”

IRM har också publicerat en ljudinspelning från ett möte i oktober där partisekreteraren Richard Jomshof, märkbart irriterad, uttalar sig om händelsen.

Han säger att partistyrelsen sett materialet och att det finns saker i materialet ”som skulle dra in andra personer”.

– Det här kan växa och bli väldigt stort, därför befinner vi oss i ett sorts underläge mot media, säger Jomshof på inspelningen.

”Partiskadligt beteende”

I en mejlkonversation som Aftonbladet tagit del av framgår att Richard Jomshof försökt ta reda på om det finns fler inspelningar. Han skriver att styrelsen bestämt sig för att motarbeta att medlemmarna gör ljudupptagningar och att det betraktas som ”partiskadligt beteende”.

I en konversation med en lokal SD-politiker skriver Jomshof så här:

”Jag har däremot svårt för människor som spelar in partikamrater och har också varit väldigt tydlig med att jag inte accepterar ett sådant beteende. Jag har för övrigt lyft problematiken i partistyrelsen och vi är helt överens om att metoder som dessa ska motarbetas och att de är att betrakta som partiskadligt beteende.”

Tidigare i mejlkonversationen skriver den lokale politikern att han är mycket orolig att det ska avslöjas för andra i partiet att han varit inblandad i att banda samtal.

”då kan det bli farligt för mig. Man vet aldrig vad de kan ta sig till.” skriver han till partisekreteraren.

Mejlen som Aftonbladet tagit del av skickades under 2016 och våren 2017.

Aftonbladet söker Sverigedemokraterna.

Publisert: