Moderatstämman 2017

M röstade igenom nationellt tiggeriförbud

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Moderaterna har röstat igenom att man vill ha ett nationellt tiggeriförbud.

Det står klart efter omröstningen på partiets arbetsstämma.

– Tiggeri ska inte få normaliseras i Sverige, säger rättspolitiska talespersonen Tomas Tobé (M).

Rätten att tigga på gator och torg har varit omdebatterad i Sverige och i de politiska partierna de senaste åren. Moderaterna har gradvis skärpt tonen och i dag röstade ombuden på arbetsstämman igenom partiledningens linje som innebär ett nationellt förbud mot tiggeri.

M:s rättspolitiska talesperson Tomas Tobé säger att förbudet ska ses som att partiet inte tycker att tiggeri ska normaliseras i Sverige.

– Det är ingen väg ut ur fattigdom. Vi ser dessutom nu att redan utsatta människor utnyttjas ytterligare genom till exempel ökad organisering eller prostitution, säger han.

Röstade igenom nationellt tiggeriförbud

Han menar att förbudet kommer ge en möjlighet för ordningsvakter och polis att göra klart för människor att de inte har rätt att tigga.

Men Tobé gör samtidigt klart att tiggeri, om det blir förbjudet, inte ska ses som ett allvarligt brott utan att det ska handla om bötesstraff.

– Poängen är snarare att försöka stävja utvecklingen med att det är fritt fram att tigga. Jag ser inte att det ska innebära fängelse om man tigger.

Han säger också att förbudet inte är någon lösning av hela problemet.

– Man är naiv om man tror att en reglering tar bort det faktum att vi har väldigt många utsatta människor. Men vi skulle inte ha ett lika utbrett som vi har i dag med en sådan här reglering.

Fanns de som kämpade emot

Frågan var dock omstridd på stämman och det fanns de som kämpade hårt emot ett nationellt förbud, bland annat Moderata ungdomsförbundet.

– Vi är besvikna över stämmans beslut. Förslaget om nationellt tiggeriförbud är en stor inskränkning av äganderätten. Istället borde enskilda markägare och butiksägare ges fler verktyg för avhysning, säger ordförande Benjamin Dousa.

Han säger också:

– Vi var många ungdomsförbundare som kämpade emot förslaget, men det räckte tyvärr inte.

M blir andra parti som är för ett nationellt förbud, sedan tidigare driver Sverigedemokraterna den linjen. Men övriga tre Allianspartier och regeringen är emot förslaget.

Men Tomas Tobé hoppas att framför allt Socialdemokraterna ska gå längre i frågan framöver. Han ser gärna en uppgörelse om tiggeriförbud med Stefan Löfvens parti.

– Jag noterar ju att de rör på sig i frågan. När vi moderater la fram förslag på att förbjuda organiserande av tiggeri sa ansvarigt statsråd att vi fiskade i grumliga vatten. Nu är alla partier i stort sett för det. Jag tror det är en tidsfråga innan S ändrar sig och är för ett nationellt förbud. Jag tror det kan hända i augusti 2018, säger han.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Ulf Kristerssons krokiga väg mot toppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderatstämman 2017

Tomas Tobé

Benjamin Dousa

Moderaterna

Tiggeri