M vill utreda kortare sommarlov

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Moderaterna har bestämt att man vill titta närmare på om det går att införa ett system med tre terminer i den svenska grundskolan.

Det skulle innebära kortare sommarlov och fler skoldagar för eleverna.

– Svenska elever går väldigt mycket mindre i skolan än vad man gör i andra jämförbara länder, säger Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson (M).

1 av 2 | Foto: Foto: Andreas Bardell
Erik Bengtzboe

Moderaternas arbetsstämma i Örebro, som pågår fram tills på söndag, röstade ombuden i dag igenom ett förslag som skulle kunna ändra verkligheten för eleverna i svenska skolan radikalt om det blev verklighet.

Partiledningen fick i uppdrag att utreda möjligheten att förändra dagens läsårssystem och se hur ett system med tre terminer i stället för dagens två kan se ut. Diskussionen har funnits länge i partiet och hämtar sin inspiration från länder med tre terminer som Storbritannien, Frankrike, Portugal och Japan.

I grunden handlar debatten om att Moderaterna tycker att elever i Sverige har för få lektionstimmar per år.

– Svenska elever går väldigt mycket mindre i skolan än andra jämförbara länder. Det är naivt att tro att vi ska nå goda resultat med mindre arbetsinsats, säger utbildningspolitiska talespersonen Erik Bengtzboe.

Ska titta närmare på system med tre terminer

Partiet vill bland annat nå målet genom införandet av en tioårig grundskola men ska alltså även titta närmare på ett system med tre terminer. Det skulle också innebära ett kortare sommarlov för barnen.

– Sommarlovet är för många barn ett fint minne men för många är det också något helt annat. Det är en lång stund då man kommer bort från sin skolmiljö vilket gör att man halkar efter. Att se över ett system med tre terminer handlar dels om att få upp antalet undervisningstimmar men det handlar också om att få en mer sammanhållen utbildningstid för eleverna, säger Erik Bengtzboe.

Han tycker själv att förslaget är bra.

– Sedan måste det göras efter svenska förutsättningar, det ska passa med familjers och föräldrars scheman och semesterläggning. Då är det bra att vi får i uppdrag att utforma ett sådant system.

”Får tugga i sig kortare sommarlov”

Vad tror du barnen tycker om ett kortare sommarlov?

– Delvis får man i så fall tugga i sig ett kortare sommarlov. Ska man nå goda resultat kan man inte studera mindre än vad andra gör.

En som var mycket nöjd med stämmans beslut var Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i det mäktiga M-länsförbundet i Skåne.

– Det här är ett sätt att faktiskt föra skolan framåt och modernisera den. Ett system med tre terminer kan vara ett sätt att få det. Det är uppenbart att inte minst nyanlända har ett problem med att vi har ett så långt skollov. Det innebär att man måste starta om när hösten kommer. Ett kortare sommarlov innebär en bättre kontinuitet i studierna över året.

Publicerad:

LÄS VIDARE