Valet 2018

Alliansväljarnas stöd för SD-samarbete sjunker

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Allt färre Alliansväljare vill att de borgerliga partierna ska bilda regering med stöd av SD om de rödgröna blir större i nästa val.

Fler vill se ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Det står sedan tidigare klart att de fyra Allianspartierna inte är helt eniga om hur de ska agera efter nästa val. Man är överens om att gå till val tillsammans och bilda regering om man blir största block.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna vill att de borgerliga partierna ska försöka bilda regering även om man blir mindre än de tre rödgröna.

Men det vänder sig både Liberalerna och Centerpartiet starkt emot. Både Jan Björklund och Annie Lööf menar att en sådan regering skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd - något man utesluter helt.

Björklund har sagt att Alliansen i ett sådant läge borde bilda en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna.

Annie Lööf vill inte gå lika långt.  Om de rödgröna blir största block vill C förhandla med S, tillsammans med hela Alliansen. Men hur den lösningen ska se ut vill hon inte gå in på.

Färre vill se regering med stöd av SD

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att även de borgerliga väljarna är fortsatt splittrade i frågan. Mätningen visar också att stödet för den linje som C och L driver är störst bland Alliansväljarna.

41 procent vill att Alliansen, eller delar av den, ska bilda regering med S om de rödgröna partierna blir störst. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med januari i år och samma nivå som i mätningen i juni.

Samtidigt är det färre som föredrar att Alliansen ska bilda regering tillsammans med, eller med stöd av, SD. I januari var det 44 procent som föredrog en sådan lösning, i juni 39 procent och i dag 36 procent.

Tio procent vill att Alliansen i ett läge där man är det mindre blocket ska försöka bilda regering tillsammans med eller med stöd av Miljöpartiet.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Så går det i valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Alliansen

Aftonbladet Inizio

Annie Lööf

Liberalerna

Socialdemokraterna

Centerpartiet