Baudin tänker ta strid för tryggare jobb

avAnette Holmqvist

Kommunals nya ordförande planerar att gå emot forna kamraterna i LO

1 av 4 | Foto: MARCUS ERICSSON/TT
Tobias Baudin, vice ordförande i LO och tidigare Kommunals vice ordförande

Kommunals nyvalde ordförande Tobias Baudin går emot sina forna kamrater i LO direkt.

På LO:s kongress som inleds i morgon tänker han ta strid för att avskaffa anställningsformen allmän visstid – genom förändrad lagstiftning.

– LO säger att vi ska förhandla, men det kommer aldrig nå framgång så länge arbetsgivarna har makten, säger han.

På fredag slår LO upp portarna på Folkets hus i Stockholm för sin 28:e kongress. 400 ombud från hela landet deltar. Bland annat ska en ny ledning väljas. Karl-Petter Thorwaldsson fortsätter som ordförande men får nya ansikten vid sin sida.

En av dem som ska ersättas är Kommunals nyvalde ordförande Tobias Baudin, fram till nu förste vice ordförande i LO.

Baudin kommer att delta i kongressen i sin nya roll.

”Öppnat dammluckorna för otrygga anställningar”

Han tänker ta fajten med LO direkt.

– Allmän visstidsanställning infördes av den borgerliga regeringen och den har öppnat upp dammluckorna för otrygga anställningar. Inom vård- och omsorg, där huvudparten av våra medlemmar jobbar, ökar andelen tidsbegränsade anställningar för sjätte året i rad, säger Tobias Baudin.

– Det här har förflyttat makten till arbetsgivarna och då tycker vi att LO måste driva att den ska avskaffas ur las (lagen om anställningsskydd, reds anm.).

Kommunal, som är LO:s största förbund med en halv miljon medlemmar, vill få bort frågan lagstiftningsvägen, men LO:s ledning har framhållit att den i stället bör lösas i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Det senare ger dock Baudin inte mycket för.

– Vi kommer aldrig nå framgång i sådana förhandlingar så länge arbetsgivarna har makten fullt ut att anställa och avskeda så som de kan göra. Lagen måste ändras.

Enligt Tobias Baudin är allmän visstid ett problem för hela arbetsmarknaden.

– Det här är inte ett ungdomsproblem som vissa vill göra gällande. Snittåldern hos våra medlemmar är 36 år då man fortfarande har en otrygg anställning. Det gör det svårt att planera familjelivet. Du får en otrygg inkomst och svårt att skapa ett stabilt privatliv. För ungdomar som har den här typen av anställningar är det nästan omöjligt att flytta hemifrån, säger han.

Ska lobba under kongressen

Inför kongressen har Kommunal motionerat för sin sak tillsammans med bland annat de två andra kvinnodominerade förbunden HRF och Handels. Men utan framgång.

Förbunden har dock inte gett upp och kommer därför att lobba för att få med sig så många kongressombud som möjligt på sin linje, framhåller Baudin.

– Det här är en kamp vi för och vi hoppas att de mer mansdominerade förbunden lyssnar på våra krav och våra debatter på kongressen. Vi kommer att jobba hårt för att vår motion ska gå genom.

Allmän visstid infördes av den tidigare alliansregeringen 2007 och innebär att arbetsgivare inte behöver motivera varför en anställning ska vara tidsbunden. Anställningsformen har varit mycket kritiserad av såväl rödgröna politiker som fackliga företrädare och smärre förändringar av lagen klubbades av riksdagen nyligen.

Thorwaldsson: "Tror det är långsiktigt bättre"

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson framhåller att man är överens med Kommunal om det dåliga med allmän visstid. Däremot ser man olika på hur den ska bekämpas, menar han.

– LO-styrelsens beslut baseras på att vi långsiktigt tror att det är bättre att arbetsrätt regleras i kollektivavtal, inte i lagstiftning, säger han.

– Vi såg under de åtta borgerliga åren hur sårbara vi blir när riksdagen fattar beslut om angelägenheter på svensk arbetsmarknad. Och det har blivit ännu värre sedan valet eftersom flera borgerliga partier har pekat ut olika områden där de tycker att vi ska lagstifta, inklusive löner.

ARTIKELN HANDLAR OM