Aftonbladet/Inizio: SD starkt framåt – S och M backar

avAnette Holmqvist

1 av 4

Sverigedemokraterna går starkt framåt och når sin högsta siffra sedan februari, 20 procent.

Samtidigt tappar både S och M i Aftonbladet/Inizios oktobermätning.

– Det är fler väljare som kan tänka sig att rösta på SD i dag än vid valet, men det är fortsatt ett parti som väcker negativa känslor hos många, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Den nedåtgående trend som Sverigedemokraterna noterats för under våren och sommaren ser nu ut att ha brutits. För andra månaden i rad får Jimmie Åkessons parti ett ökat stöd av väljarna.

SD går fram med 1,1 procentenheter och landar därmed på 20,0 procent, vilket är den högsta siffran sedan i februari i år.

– Det är kul när det går uppåt, även om enskilda mätningar inte betyder så mycket. Det ingjuter kraft i rörelsen. Viktigast för oss nu är att fortsätta att öka trovärdigheten som parti, det är A och O om vi ska sitta i en regering eller fungera som stödparti till en regering efter nästa val, säger Richard Jomshof, partisekreterare (SD).

Att övriga partier gång på gång har sagt att man inte tänker samarbeta med SD ger Jomshof inte mycket för.

– Det sa man om våra systerpartier i våra grannländer också. Om vi fortsätter att öka så kommer man få mycket svårt att ignorera oss efter 2018, om nu inte S och M tänker sig att regera ihop. Men det tror jag skulle straffa sig hos väljarna.

Tappar trots skärpta regler

En stor del av den politiska debatten har i år handlat om de flyktingar som kom till Sverige under förra året, cirka 163 000 personer. I spåren av flyktingkrisen slöt regeringen en överenskommelse med oppositionen om hårdare regler för att minska asyltrycket.

Det ser dock inte ut som att de stora partierna vinner på skärpningarna. Både Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna och Anna Kinberg Batras Moderaterna backar i oktober. För S del är det tredje mätningen i rad som man tappar stöd, men partiet är fortsatt landets största med 24,5 procent. M noteras tappar andra månaden i rad och landar på lägsta stödet sedan februari, 23,4 procent.

Enligt Karin Nelsson tappar både S och M till SD i dag. Andelen väljare som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna har ökat sedan valet, med SD är samtidigt ett parti som väcker negativa känslor. I dag uppger 43 procent av väljarna att de inte kan tänka sig att rösta på Jimmie Åkessons parti, jämfört med 49 procent vid valet 2014.

– Varannan kvinna och var tredje man kan inte tänka sig att rösta på SD, säger Karin Nelsson.

På den rödgröna kanten tappar V för tredje mätningen i rad medan regeringspartiet MP, som haft ett mycket turbulent år med ministeravgång och språkrörsbyte, nu går försiktigt framåt och kryper upp över fyraprocentsspärren till riksdagen.

Även bland Alliansens partier är det både toppar och dalar. Annie Lööfs C backar med 0,5 till 8,1 procent, medan Jan Björklunds Liberalerna vinner ungefär lika mycket och landar på sin högsta siffra sedan i januari, 4,9 procent. 

Busch Thor hösttalar i motvind

För Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som hösttalar i Stockholm i dag, är läget besvärligt. Hon tog stort utrymme i SVT:s partiledardebatt nyligen men saknar riksdagsplats och fick därmed inte vara med när övriga drabbade samman i riksdagen några dagar senare.

KD ligger kvar på samma siffra som förra månaden, 3,9 procent, och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

– Vi behöver öka vårt väljarstöd så vi får genomslag för en bättre familjepolitik och en politik som ger förutsättningar för fler jobb, säger Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD).

Bli en del av panelen du också!

Klicka här för att gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM