Eriksson bjuder in byggexperter

avAnette Holmqvist

Hoppas sätta fart på bosamtalen

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Peter Eriksson (MP).

Bristen på bostäder är akut och de blocköverskridande förhandlingar som ska få igång byggandet kärvar.

Nu bjuder nye bostadsministern Peter Eriksson in bygg- och fastighetsexperter – i hopp om att sätta fart på samtalen.

Under morgondagen sker ett möte mellan Peter Eriksson, ex-språkröret som nyligen utsågs till minister för digitalisering och bostäder, och en rad tunga företrädare för bygg- och fastighetsbranschen i Sverige. Däribland Fastighetsägarna, Sveriges Byggindustrier och Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, samt en rad stora byggföretag.

Syftet är att få in branschens synpunkter i de blocköverskridande bostadssamtal som regeringen för med V och Alliansens fyra partier sedan i januari, erfar Aftonbladet.

"Måste öka konkurrensen"

Charlotta Lundström, pressansvarig på Sabo, menar att organisationen ser positivt på inbjudan från Peter Eriksson och "går laddade" till mötet.

– Vår grej är att komma med konstruktiva lösningar. Nu är det nyproduktion det handlar om. Vi kommer inte att lösa bostadsbristen med att folk bor trängre. Då måste vi få bättre förutsättningar för nyproduktion, säger Lundström.

– Konkurrensen i byggsektorn måste öka. Sverige har EU:s högsta byggpriser i dag, samtidigt som vi har en stor invandring och en kraftig urbanisering. Det är en ekvation som inte går ihop.

Även Ola Månsson, VD för Sveriges Byggindustrier, är positivt inställd till att Peter Eriksson "efter mycket kort tid på posten" bjuder in till möte.

– Så här snabbt har vi aldrig sett det tidigare, säger han.

Enligt Månsson är det viktigt att bostadssamtalen leder till en blocköverskridande överenskommelse med konkreta åtgärder.

– Vi måste få långsiktiga spelregler, det är helt avgörande. Man kan inte hålla på och ändra enstaka finansieringsvillkor, utan måste ta allt i ett sammanhang. Vi måste se över alla delar som låser Sveriges bostadsmarknad.

Vill få igång byggandet

Enligt uppgifter till Aftonbladet anser Peter Eriksson att det är av största vikt att ta in synpunkter från branschexperterna.

Bostadsbristen i Sverige är omfattande och frågan om att få igång byggandet och öka rörligheten på svensk bostadsmarknad ges nu högsta prioritet inom näringsdepartementet. En undersökning som SVT publicerade i februari visade bostadsbrist i 250 av landets 290 kommuner.

Vill se resultat före sommaren

Bostadssamtalen mellan regeringen, V och Alliansen har i flera omgångar rapporterats gå mycket trögt. Parterna sägs stå långt ifrån varandra och en lösning har setts som mycket långt bort.

När Eriksson utsågs till nytt statsråd slog både han och statsminister Stefan Löfven fast att ett av Erikssons viktigaste uppdrag är att få till stånd ett resultat i samtalen.

– Jag vill att vi ska komma överens om och få fram åtgärder som skyndar på bostadsbyggandet i Sverige. Snabbare, enklare lösningar så vi klarar den stora bostadsutmaningen, sa Eriksson.

Målet har hela tiden varit att få till stånd en blocköverskridande överenskommelse mellan partierna innan riksdagen stänger för sommaren. Enligt vad Aftonbladet erfar står den målsättningen fast.

ARTIKELN HANDLAR OM