Liberalerna

Björklund: ”Olyckligt för Allianssamarbetet”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Liberalernas partiledare Jan Björklund dömer ut energiuppgörelsen mellan regeringen och de tre andra borgerliga partierna. 

För andra gången på kort tid hamnar hans parti utanför när regeringen gör upp med oppositionen.

– Det är olyckligt för Allianssamarbetet, säger Björklund.

När regeringen för drygt ett år sedan slöt en uppgörelse med oppositionen valde Liberalerna att stå utanför och rikta hård kritik mot de övriga Allianspartierna. Och i dag var det dags igen när regeringspartierna tillsammans med M, KD och C kom överens om vilka spelregler som ska gälla kring den svenska energiförsörjningen framöver. Inte heller denna gång fanns Liberalerna med.

Efter att uppgörelsen presenterats på en presskonferens uttryckte Jan Björklund sin besvikelse. Han menade att överenskommelsen kommer att ha förödande konsekvenser för Sverige.

– Det är i huvudsak så att den har dikterats av Miljöpartiet, säger han.

Björklung medgav att det är bra att effektskatten avskaffas och att fastighetsskatten på vattenkraft sänks. Men utöver det hade han inte mycket positivt att säga.

– Problemet ligger i de andra delarna. Det är svårbegripligt varför Sverige under flera årtionden framåt ska pumpa in många tiotals miljarder kronor via subventioner i nya vindkraftverk när vi redan har en överproduktion av elektricitet i Sverige. Det beror på att Miljöpartiet och möjligen några till vill att dessa vindkraftverk ska tränga ut kärnkraften, säger Björklund.

”Jag gratulerar Miljöpartiet”

I överenskommelsen slås fast att målet är att den svenska elproduktionen år 2040 ska bestå av 100 procent förnybart. Samtidigt sattes inget slutdatum för när det får byggas eller drivas kärnkraftsverksamhet.

Men enligt Liberalerna går det hela inte ihop.

– Har man 100 procent förnybart så finns det ingen kärnkraft. Hela överenskommelsen bygger på att kärnkraften inte ska förbjudas ut istället prisas ut genom nya miljardsubventioner, säger Björklund.

Han var hård i sin kritik mot de tre Allianspartierna som gjort upp med regeringen.

– Jag gratulerar Miljöpartiet och möjligen också Centerpartiet. För det är den politik de hela tiden velat föra hela tiden. Men för mig är det svårbegripligt varför Moderaterna gått med på det här.

Försvårar för Alliansen

Björklund utesluter att Alliansen skulle kunna gå till val på den politik som i dag slogs fast.

– Det här är inte en liten fråga, det är en stor fråga, det handlar om otroligt stora pengar som svenska folket ska betala både via skattesedeln och via elräkningen, som ska gå i subventioner som inte har någon klimatnytta utan bara ska tränga ut kärnkraften. Det är inte vår politik, det blir en valfråga.

Uppgörelsen är ”olycklig för Allianssamarbetet”.

– En Allianspolitik på klimat- och energiområdet kan inte få dikteras av Miljöpartiet.

Han hoppas att Alliansen kan göra upp om energipolitiken innan valet 2018.

– Det kan också vara så att vi inför valet 2018 gör en Alliansöverenskommelse där vi ger och tar.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Alliansen

Kärnkraft

Energipolitik

Jan Björklund