MP-politiker: ”Känner för att ladda ett gevär”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MALMÖ STAD
Anders Törnblad (MP)

Malmöpolitikern Anders Törnblad (MP) går till angrepp mot välmående Limhamnsbor.

I ett blogginlägg skriver han: "Jag känner för att ladda ett gevär".

– Det var ett fullständigt hjärnsläpp av mig, säger han.

Anders Törnblad (MP) sitter som vice ordförande i tekniska nämnden i Malmö stad. Han bloggar under namnet "Törnblads tankesmedja" och i ett inlägg går han till hårt angrepp mot boende i stadsdelen Limhamn, skriver Skånska Dagbladet.

"När välmående Limhamnsbor gnäller över att deras landsvägsliknande utfart ska bli smalare för att gående ska få mer plats, så känner jag för att ladda ett gevär" skriver han på bloggen.

”Det är bara en metafor”

Inlägget syftar på gatan Annetorpsleden, som ska bli en så kallad stadsgata och smalare än tidigare. Förslaget har mötts av protester från boende i Limhamn.

"Det blir så tydligt att några tycker att de förtjänar privilegier och att svagare grupper och klimatet ska värnas någon annanstans än i deras närhet. Vi snackar klass. Om att ha eller inte ha", skriver Anders Törnblad på bloggen.

MP-politikern säger till Skånska Dagbladet att syftet med inlägget var att även boende i Limhamn ska ta ansvar i klimatfrågan.

– Att jag vill ladda ett gevär är bara en metafor för de känslor som kommer när Malmöbor tar sig fram i sina stora bilar och spyr sina avgaser över dem som går eller cyklar för att värna om klimatet.

Ändrar formuleringen och slutar blogga

Han säger vidare att det som skrivs på bloggen är hans personliga åsikter.

Någon minut efter samtalet med Skånska Dagbladet ändrar Anders Törnblad formuleringen till "ladda min mun med tunga argument".

– Det var ett fullständigt hjärnsläpp av mig. Jag har ingenting att säga till mitt försvar, säger Anders Törnblad till Aftonbladet.

– Jag vill be om ursäkt till alla som jag har gjort illa. Jag har nu bestämt mig för att inte skriva mer på bloggen.

Karolina Skog, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö, säger att Anders Törnblads formulering var olycklig.

– Det är inte ett språkbruk som fungerar, det insåg Anders själv och ändrade detta, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN