MP går till val på en höjning av flygskatten

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiet går till val på att höja flygskatten.

Frågan avgjordes efter en strid mellan olika falanger i partiet.

– Vi måste minska flygandet, vi flyger på en nivå som är otroligt hög globalt sett, säger riksdagsledamoten Lorentz Tovatt, som drivit frågan.

Trots att MP-ledningen sagt nej kommer Miljöpartiet att gå till val på en höjd flygskatt.

Ett förslag om en fördubbling av skatten har drivits av av Grön Ungdom och tre riksdagsledamöter - på söndagen röstade kongressen för en höjning, men inte en fördubbling. Förslaget kan ses som en kompromiss.

Hur mycket skatten ska höjas med är ännu inte specificerat.

”Finns alternativ till Thailandsresan”

Riksdagsledamoten Lorentz Tovatt har drivit frågan:

– Vi vet att flygskatten redan har fått effekt och vi vet samtidigt att den kommer behöva höjas för att få ner utsläppen.

Vad är ditt svar till en barnfamilj som kanske inte har råd att åka på Thailandssemestern om detta blir verklighet?

– Jag tycker inte man ska beskriva Thailandssemestern som det absolut mest underbara man kan göra. Det finns alternativ. Jag tycker det ska bli lättare att ta tåget ner i Europa. Sedan tror jag att vi kommer flyga även i framtiden, men inte på den nivån vi gör idag.

”Får se hur andra partier agerar”

Flygskatten som började gälla den 1 april har kritiserats kraftigt av oppositionen. Alliansen hotade med att rösta ner regeringens budget om inte flygskatten och två andra skatteförslag drogs tillbaka. Till slut släpptes den ändå fram eftersom regeringen backade på de övriga förslagen.

En Sifo-undersökning från 2016 visade däremot att en majoritet av svenskarna är för någon typ av skatt på flyg.

Hur tror du att en höjning kommer tas emot?

– Flygskatten blev kritiserat av andra partier men gemene man i Sverige tycker man ska stå för sina klimatkostnader. Man vet att flyget står för otroligt stora utsläpp, säger Lorentz Tovatt.

Lövin: Ska inte låsa fast oss i kronor och ören

Hur bedömer du möjligheterna att få igenom detta i riksdagen?

– Det blir en fråga efter valet, vi i MP kommer driva på för detta och så får vi se hur de andra partierna agerar. Jag beklagar att de borgerliga går till val på att riva upp flygskatten. Det är bisarrt med tanke på vilka enorma klimatkonsekvenser flyget har.

Miljöpartiets partistyrelse ville inte se en fördubbling med motiveringen att det är för tidigt, den nuvarande flygskatten infördes så sent som den 1 april i år. Under debatten i plenum i lördags sa Isabella Lövin:

– Vi ska inte gå till val på att låsa fast oss i kronor och ören.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM