”Sveriges temperatur kan stiga sex grader” – MP vill satsa miljarder på krisberedskap

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Miljöpartiet vill satsa 500 miljoner extra varje år på att rusta Sverige inför extrema väderhändelser.

Klimatminister Isabella Lövin menar att Sverige riskerar att få ett fem-sex grader varmare klimat – med torka, bränder och skyfall som följd.

– Vi måste se över vad vi har för kapacitet att stå emot den typen av extrema väderhändelser, säger Isabella Lövin.

Miljöpartiet vill höja det statliga stödet för klimatanpassningar med 500 miljoner per år, så att det totalt uppgår till 750 miljoner per år.

– Vi måste genomföra insatser så att vi inte får de enormt stora skador som det kan bli på samhället om vi inte förebygger. Det är alltifrån att säkra vattenförsörjning till att stärka byggnader, vägar och broar som riskerar att förstöras av extrema väderhändelser, säger Isabella Lövin.

Foto: JONAS BILBERG

Ta fram krisplaner

Partiet vill också se till att samtliga kommuner och landsting tar fram krisplaner för att klara av värmeböljor och extrema skyfall.

–  Det sker nu en så kraftig ökning av väderhändelser att det går inte att blunda för att det här inte är normalt. Vart jag än kommer i världen pratar man om vädret – så här torrt har det aldrig varit eller så mycket har det inte regnat, säger Isabella Lövin.

LÄS OCKSÅ

Dolt under ytan – gasen som hotar mänskligheten

”Stiga med 6 grader”

Enligt ett scenario som SMHI tagit fram kan Sveriges temperatur stiga med 5–6 grader under det här århundradet. Isabella Lövin menar att det scenariot är realistiskt och något som svensk politik måste börja förhålla sig till.

– Det ligger i den troliga riktningen att vi kommer att se en sådan, mycket större uppvärmning i Sverige. Det är väldigt mycket och det är klart att vi ska arbeta förebyggande och försöka se till så att vi inte höjer globala medeltemperaturen mer än 1,5 grader.

– Men jag tror många upplever att det är något konstigt med vädret. Om klimatförändringarna redan är här borde vi startat med vårt klimatförebyggande arbete för länge sedan.

Diagrammet visar beräknad förändring av årsmedeltemperaturen (°C) i Sverige under åren 1961-2100 jämfört med den normala (medelvärdet för 1961-1990), enligt scenario RCP8,5. Källa: SMHI

Under onsdagens partiledardebatt kommer Miljöpartiet rikta in sig på att kritisera bland annat Moderaterna för att de inte satsar tillräcklig på klimatet.

– Det här är vår generations viktigaste utmaning. Det är beklämmande att se hur oppositionen vill skära ner på miljö- och klimatbudgeten. Man är mer rädda för klimatpolitik än för klimatförändringarna, säger Isabella Lövin.

LÄS OCKSÅ

Därför är den blå punkten helt avgörande för oss

LÄS OCKSÅ

”Vår civilisation är redan död”

Publicerad:

LÄS VIDARE