V-ledarens kritik: Ett maktspel

avOlof Svensson

Socialdemokraterna är beredda att bryta med det rödgröna blocket.

V-ledaren Jonas Sjöstedt är besviken och kallar det en högerförflyttning.

– De verkar se det här enbart som ett maktspel, säger han.

Jonas Sjöstedt reagerar kraftig på Anders Ygemans besked att Socialdemokraterna är beredda att bryta med de rödgröna, detta för att få till blocköverskridande överenskommelser.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Jonas Sjöstedt

– Det är att ta ett politiskt steg mot partier som vill ha lönesänkningar, marknadshyror och privatiseringar. Det förvånar mig hur opolitiskt det är. De verkar se det här enbart som ett maktspel, inte vilket land Sverige ska vara, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren menar att de rödgröna väljarna förväntar sig politik som skapar ett mer jämställt samhälle.

– Då måste Vänsterpartiet vara med. Man kan inte bara se det här som ett maktspel där man flyttar sig höger ut. Det handlar om vad man vill med vårt land.

”Vi kräver inflytande”

Liberalerna och Centerpartiet anser att Vänsterpartiet är ett ytterlighetsparti och vill inte se något som helst samarbete.

Har du inte förståelse för att S måste ta det här steget om det ska bli blocköverskridande samarbeten?

– Ska man bygga en regering på våra mandat, då kräver vi inflytande. Då måste vi prata om innehållet i besluten, även socialdemokratin vinner på att vänstern är med och påverkar politiken, annars kommer det dra iväg högerut.

Kan du tänka dig att ingå i en blocköverskridande överenskommelse med till exempel C och L?

– Det beror helt på innehållet, vi är alltid beredda att förhandla. Kan vi få igenom vänsterpolitik så är vi med. Men vi vill inte ha en borgerlig statsminister.