Aftonbladet avslöjar: Kristdemokraternas ministerkrav

Kristdemokraterna kommer kräva posten som jämställdhetsminister i en ny Alliansregering.

Enligt vad Aftonbladet erfar har kravet förankrats i partiledningen.

– Det är absolut en av de ministerposter vi vill ha, Sverige behöver en ny sorts feminism, säger en källa med insyn.

Med bara dagar kvar till valet är mycket osäkert om hur Sverige ska styras efter den 9 september. De fyra allianspartierna har det gemensamma målet att bilda en ny borgerlig regering, vilket man förberett sig för med hjälp av veteraner från Fredrik Reinfeldts regering.

KD-ledaren Ebba Busch Thor.
KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Men även inom allianspartierna pågår planeringen för hur man ska agera om man vinner regeringsmakten. Aftonbladet kan avslöja att Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor i regeringsförhandlingar kommer att kräva att man får axla ansvaret för jämställdhetsfrågorna.

– Det har diskuterats i partiledningen och det är absolut så att det är en av de ministerposter som vi vill ha, säger en källa med insyn.

Under den förra alliansregeringen var det Liberalerna, som då hette Folkpartiet, som styrde jämställdhetspolitiken. Först var det Nyamko Sabuni som hade ansvaret, sedan Maria Arnholm.

Vill ha gehör i ny regering

Flera källor uppger för Aftonbladet att KD, som har medvind i opinionen, vill få gehör för den ”nya feminism” som partiledaren Busch Thor lyft under valrörelsen i en ny regering.

”Jämställdhetspolitiken måste byta fokus, så att den åter löser problem i människors vardag i stället för att reduceras till övningar i grundskolematematik på de genusvetenskapliga institutionerna”, skrev hon nyligen i en debattartikel i Dagens Industri.

– Vi har ett annat perspektiv än de flesta andra och tycker att diskussionen ofta tar en konstig väg. Dagens politik handlar för mycket om utfallet i statistiken blir jämlik och för lite om vad människor vill göra för att klara av sina livspussel, säger en källa.

Kristdemokraterna vill som enda alliansparti helt avskaffa kvoteringen i föräldraförsäkringen och har drivit på för att föräldrar ska kunna få vara tjänstlediga för att vara hemma fler dagar varje år.

– Överlag handlar debatten om perifera saker. Mammor som är hemma länge blir skuldbelagda och även de som går tillbaka till jobbet snabbt. Vi vill fokusera på att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter, säger en källa med insyn.

”Diskussioner vi får ta efter valet”

Ebba Busch Thor kommenterade under kvällen uppgifterna om att hennes parti har som mål att ta över jämställdhetsportföljen i en ny regering.

– Alla sådana diskussioner är något vi får ta efter ett val om vi får chansen från väljarna att bilda regering, säger hon.

Hon förklarade dock vad hon menar med en ”ny sorts” feminism.

– Jag tycker att det är djupt problematiskt att den sittande S-regeringen som kallar sig för feministisk inte över huvud taget har adresserat de stora jämställdhetsproblemen. De faktum att män och kvinnor fortfarande har en väldigt skev ekonomisk situation, men framför allt att kvinnor är dubbelt så mycket sjukskrivna som män. Det är många gånger efter de andra barnet då en tvåbarnsmamma ska tillbaka till arbetsmarknaden, som de brakar in i väggen.

– Det vill jag vara med och förändra.

Publisert:

LÄS VIDARE