Spelet om regeringsmakten

Björklunds ilska: ”På allvar förvånad”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Ulf Kristersson gick ut på Facebook och skrev att han är beredd att bilda en regering utan hela Alliansen.

Hans utspel skapar stor irritation i andra delar av det borgerliga samarbetet.

– Jan Björklund blev på allvar förvånad när Ulf Kristersson valde att gå ut med detta. Att på det här viset försöka sätta press är sällan taktiskt om man vill ha vänliga besked, säger en L-källa med insyn.

Under eftermiddagen skrev M-ledaren Ulf Kristersson, som just nu sonderar för att bilda en ny regering, ett långt inlägg på Facebook. Han skrev där att han fortfarande helst vill pröva stödet för en alliansregering.

Men han gav också det nya beskedet att han, om det behövs, är beredd att bilda en regering som inte innehåller alla allianspartier.

– Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen, skrev M-ledaren.

Kristerssons olika alternativ har diskuterats flitigt när alliansledarna de senaste dagarna träffats för en rad möten. Men varken Centerpartiet eller Liberalerna har ännu gett något besked om hur man ställer sig till alternativet som gäller en regering där alla partier inte är med.

Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).

”Jan Björklund blev på allvar förvånad”

Både regeringsvarianterna skulle kräva stöd av Sverigedemokraterna för att kunna tillträda.

På måndag är nästa möte inplanerat och dagen efter ska M-ledaren träffa talmannen.

Om Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) inte släpper fram Kristersson blir han inte statsminister, hur än Sverigedemokraterna väljer att rösta.

M-ledarens Facebook-utspel skapade stor irritation i flera allianspartier. Enligt vad Aftonbladet erfar blev L-ledaren Jan Björklund mycket förvånad när inlägget publicerades på Facebook.

– De har setts på daglig basis på sistone. Vi har varit väldigt solidariska och sagt att de här samtalen pågår inom Alliansen, säger en L-källa med insyn.

Aftonbladets källor slår fast att själva innehållet i Kristerssons inlägg i princip var helt känt för Björklund. Men det Liberalerna retat upp sig på är att M-ledaren nu väljer att offentliggöra det innan alla andra vägar framåt med hela Alliansen med stöd över blockgränsen är uttömda.

– Jan Björklund blev på allvar förvånad när Ulf Kristersson valde att gå ut med detta. Att på det här viset försöka sätta press är sällan taktiskt om man vill ha vänliga besked. Det påverkar sättet för oss att samarbeta, säger en L-källa.

”Det förvånar oss på allvar”

Källan fortsätter:

– Vi har vänt och vridit på alla vägar framåt, det måste man göra nu. Men att Ulf går ut och gör detta offentligt i dag utan att vilja fortsätta samtalet mellan fyra personer, det förvånar oss på allvar. Vi vill fortsätta samtalen med Ulf som sonderingsman, men det vanliga sättet vi arbetar inom Alliansen är att göra saker tillsammans och i slutna rum. Vi är vana vid att det har fungerat väl och att det inte läckt ut, säger en L-källa.

Även inom Centerpartiet skapade Kristerssons utspel frustration. I en intervju med SVT Nyheter säger partisekreteraren Michael Arthursson:

– Det är olyckligt att det blir en offentlig debatt om förslag som processas internt inom Alliansen.

Han säger också att beslutet, hur C ska ställa sig till de förslag Kristersson presenterat, är något man vill sköta internt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Björklund och Lööfs besked om regeringsfrågan

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jan Björklund

Ulf Kristersson

Alliansen

Centerpartiet