300 poliser flyttas för att jaga papperslösa

avJohn Granlund

SAMHÄLLE

Storsatsar på inre utlänningskontroll

1 av 3

Nu tar Skånepolisen i med hårdhandskarna mot de papperslösa.

I morgon ska polisen förhandla med facket om att förflytta 300 poliser till den inre utlänningskontrollen.

– Vi kommer att behöva prioritera ner utredning av mängdbrott som ringa misshandel och vissa stölder, säger Jarl Holmström, biträdande regionchef i polisregion Syd.

100 poliser har skickats från andra delar av landet till Skåne för att hjälpa till med den förstärkta gränskontroll som regeringen beslutat om.

Nu planerar Skånepolisen att på bred front också verkställa regeringens uppdrag att intensifiera arbetet med den inre utlänningskontrollen.

Förvaren fulla

Operationen handlar om att dels verkställa avvisningar av personer som sitter på Migrationsverkets förvar – och dels spana efter personer som avvikit, det vill säga papperslösa.

– Migrationsverkets förvar är näst intill fulla och de som sitter på de här förvaren är folk som ska verkställas. Så vi måste jobba i den änden för att skapa utrymme för nya ärenden, säger Jarl Holmström.

För att kunna leta upp papperslösa i Skåne annonserar polisen nu efter personer som ska anställas som spanare och utredare. Enligt Jarl Holmström letar man efter civila personer som arbetat som kontrollanter och som utredare i andra sammanhang.

Nyanställer spanare

– Vi anställer folk som ska jobba med verkställighetsärenden, alltså spana och utreda i utlänningsärenden där det kan vara folk som befinner sig obehörigen i landet som ska skickas hem till sitt forna hemland, säger Jarl Holmström.

Samtidigt planerar polisledningen i Skåne att förflytta ett stort antal poliser till gränspolisen. Planen är att de ska organiseras i "rörliga kontrollgrupper" på fältet.

– Vi har gjort olika scenarior och det kan vara uppåt 300 medarbetare men det beror mycket på hur det utvecklas och vilka beslut som fattas framöver, säger Jarl Holmström.

”Klokt och avvägt”

Han uppger att det i morgon torsdag ska inledas förhandlingar mellan polisledningen och facket om vilka resurser inom Skånepolisen som ska förflyttas till den inre gränskontrollen.

– Vi sänker ambitionsnivån i andra delar av vårt uppdrag till förmån för gränskontroll. Det kan märkas inom till exempel utredning av mängdbrott, det kan vara ringa misshandlar, skadegörelse men också någon form av stöldbrott.

Hur kommer det att märkas för gemene man som utsätts för brott?

– Vi försöker göra det här så klokt och avvägt som möjligt men vi kommer sannolikt att kunna notera det här i vår statistik. Ju längre tid det tar att utreda ett ärende ju lägre blir ju också uppklarningsprognosen, säger Jarl Holmström.

Uppdatering 27 november: Polismyndigheten önskar förtydliga att siffran 300 är ett scenario samt att förstärkningen av gränspolisen i Skåne också handlar om de utökade passkontrollerna vid inresa till Sverige, vid sidan av utredning av avvisade personer som befinner sig i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM