Kravet inifrån S: Gör om regeringen

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Internt i Socialdemokraterna höjs nu röster för att Stefan Löfven ska göra om regeringen.

Krissiffrorna har skakat om hela arbetarrörelsen.

– Det behövs en nystart där Stefan Löfven visar ledarskap. Det behövs en regeringsombildning, säger en medlem i partistyrelsen.

Den senaste tiden har Socialdemokraterna och Stefan Löfven plågats av historiskt låga opinionssiffror. I SvD/Sifo så lågt som 23,2 procent - det lägsta sedan 1967. Förhoppningarna var stora efter att man återtog regeringsmakten 2014 efter åtta år i opposition. Men i stället för en debatt om S kärnfrågor har tiden sedan dess dominerats av budgetkaos och flyktingkris. Samtidigt pekar det långsiktiga väljarstödet för S nedåt, vilket Aftonbladet granskat under veckan.

"Oroande trend"

Krissiffrorna har skakat om partiet rejält och internt höjs nu röster om att det behövs en rejäl nystart, bland annat från SSU.

– Den situation vi befinner oss i känns för jävlig. Det är inte enskilda opinionsmätningar som oroar mig, men trender gör det. Och den utveckling vi ser nu har faktiskt pågått under ganska lång tid. Vi ser att vi har svårare att vinna förtroende också hos dem som är våra kärnväljare, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

Han menar att det inte bara går att "tuffa på" varken som parti eller regering.

– Det krävs att Stefan Löfven visar väljarna att han har förstått deras signal och att han tar initiativ för att visa att han faktiskt menar allvar.

SSU kräver nu att Löfven tonar ned vikten av samarbete över blockgränsen och vågar gå fram med egen politik även om det leder till konflikter. Dessutom vill man se en tydligare politik för minskade klyftor och en mer offensiv ekonomisk politik, där man lämnar principen om "krona för krona".

Negativ spiral

Flera S-företrädare som Aftonbladet talat med kräver att Löfven genomför en regeringsombildning. Men det tror inte SSU:s ordförande på. Det gör inte heller Christoffer Bernsköld, som leder S-distriktet i Östergötland.

– Vi har alldeles för dåliga opinionssiffror, det är inget att hymla om. Vi behöver kickstarta i gång hela vårt parti. Men det finns en stor risk i att börja prata om att det behövs en regeringsombildning eller om att om några personer byts ut så blir allt bra. För min del är inte det lösningen, då stirrar man sig blind på att om en person byter arbetsuppgifter så blir det nystart.

Bernsköld är tydlig med att det inte finns någon enkel lösning ur den negativa spiralen.

– Budgetkaoset och flyktingkrisen har tagit mycket energi. Vi behöver samla ihop oss och ta gemensamt ansvar och få tillbaka det politiska samtalet att handla om det som vi tycker är relevant, jobb och skola. Vårt parti har en tydlig folkrörelsebakgrund. Vi hittar energi genom samtal med varandra men också med medborgarna, för att på det sättet ligga i takt med tiden och hitta de praktiska verktygen som förbättrar.

Vill se ny regering

Flera S-källor säger till Aftonbladet att de nuvarande problemen för S handlar om lågt förtroende och att man inte klarar av att styra den politiska dagordningen.

– En regeringsombildning skulle kunna illustrera en nystart. Men det måste ske i samband med att man presenterar en politisk plan samtidigt, säger en källa.

En ledamot i partistyrelsen är inne på samma spår.

– Det behövs en nystart där Stefan Löfven visar ledarskap. Det behövs en regeringsombildning där man behåller dem som visat framfötterna.

De statsråd som flest pekar ut som utbytbara är infrastrukturminister Anna Johansson, högskoleminister Helene Hellmark Knutsson, sjukvårdsminister Gabriel Wikström och gymnasieminister Aida Hadzialic.

Stefan Löfven höll på torsdagskvällen en telefonkonferens med distriktsordförandena i landet, med anledning av opinionsläget. Där framkom att partiet kommer att skärpa konflikten med Alliansen, bland annat i jobbfrågan. Däremot diskuterades inga personfrågor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM