Flyktingkatastrofen

Grön kritik mot Stefan Löfven ”Måste ut och visa ledarskap”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Flyktingkrisen är på allas läppar.

Nu kritiserar Grön ungdom statsminister Stefan Löfven (S) för att vara för passiv i frågan.

– Han måste ut nu och visa ledarskap. Sverige måste besluta om att ta emot fler kvotflyktingar, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Lorenz Tovatt.

Flyktingkrisen är akut på flera håll i Europa och rapporterna om hur människor omkommer på Medelhavet fortsätter att komma. På hemmaplan kritiserar nu Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, Stefan Löfven (S) för att vara alltför passiv i flyktingfrågan.

– Det är en fruktansvärd situation. Då måste man som statsminister visa ledarskap. Nu är det dags för Stefan Löfven att gå ut och visa att han är statsminister och tydligt höja ambitionerna för antalet kvotflyktingar, säger Lorentz Tovatt, språkrör för Grön ungdom.

Kräver fler kvotflyktingar

En kvotflykting är en person som före resan till Sverige har beviljats uppehållstillstånd inom en kvot som regeringen fastställt. Tanken är att man genom att ställa en kvot till förfogande till FN:s flyktingkommissariat ska lätta på bördorna för länder med stora mängder flyktingar i närområden.

Under de senare åren har den årliga kvoten i Sverige varit cirka 1 900 personer, enligt Migrationsverkets siffror.

– Det man ska komma ihåg är att kvotflyktingsystemet i dag i princip är det enda lagliga sättet att ta sig hit från Syrien eller andra krigsdrabbade områden. Att det är så pass få platser i Sverige och i andra länder i Europa är det som driver fram katastroferna på Medelhavet. Människor har inte möjlighet att ta sig hit lagligt, säger Lorentz Tovatt.

”Nivån måste upp”

Han kräver nu att Löfven och regeringen, där även hans moderparti Miljöpartiet sitter med, "höjer ambitionsnivån ordenligt".

– Under Balkankriget var vi uppe i 7 000 kvotflyktingar. Nu krävs det att vi kommer upp till de nivåerna igen. Jag hoppas att de diskussionerna redan pågår i regeringen och att det kommer ett beslut. Allt annat är i den här situationen anmärkningsvärt och oansvarigt. Det här är något som alla länder i EU borde göra omedelbart. Förhoppningsvis följer fler efter om Sverige tar första steget.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Stefan Löfven

Grön ungdom

Migration