Jämtin: Det är hårt jobb som gäller

avAnette Holmqvist, Emma Lovén Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

S-topparna har suttit i krismöte om väljarflykten

Socialdemokraternas partiledning har haft krismöte – om opinionsläget.

Stefan Löfven och hans partikamrater har i flera timmar diskuterat hur man ska stoppa väljarflykten.

– Det är hårt arbete och att fokusera på de utmaningar som Sverige står i som gäller, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Mötet på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm inleddes vid tiotiden på förmiddagen. Det är partiets innersta krets, det verkställande utskottet där partitoppar som Stefan Löfven, Carin Jämtin och Morgan Johansson ingår, men också partistyrelsen med ledamöter från hela landet.

Bottenstöd i opinionen

Diskussionerna på mötet var många. Bland det som diskuterades fanns förstås den djupa opinionskrisen för Socialdemokraterna. Partiet har den senaste tiden fått smäll efter smäll av väljarna.

Så sent som i dag, i en mätning från Demoskop, noteras S för sin sämsta siffra på 26 år, 23 procent. Även i Svd/Sifo nyligen fick Stefan Löfvens parti ett bottenresultat, 23,2 procent, vilket är den sämsta siffran sedan mätningarna startade 1967.

Enligt Carin Jämtin är lösningen på problemen att fortsätta att jobba hårt, att vara tydlig i den politiska inriktningen och att ta tag i de utmaningar som Sverige står i.

– Vi har enorma utmaningar med migration, där regeringen hanterar och kommer hantera de utmaningar Sverige står i men också vårt övergripande mål om att sänka arbetslösheten och få fler i jobb, säger hon.

Andersson: "En turbulent höst"

Även finansminister Magdalena Andersson tror att en del av förklaringen till katastrofsiffrorna finns i flyktingkrisen.

– Det har varit en turbulent höst där det har varit väldigt stort fokus på en enda fråga, nämligen migrationspolitiken. Det handlar för oss socialdemokrater att tydligt fortsätta visa att vi tar tag i situationen samtidigt som vi värnar och utvecklar den svenska modellen. I höstas visade vi att vi gjorde det som krävdes och det kommer vi naturligtvis att fortsätta med, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM