Svensk vindkraft ska ge Google grön el

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Tecknar avtal samtidigt som politikerna möts om klimatet i Paris

1 av 2 | Foto: Ola Axman
Åsa Romson, klimat- och miljöminister (MP)

Mitt under det pågående klimattoppmötet i Paris står det klart att sökjätten Google gör ett jätteköp – av svensk vindkraft.

En ny vindpark i Sundsvall ska försörja bolagets finska serverhall med grön el i minst tio år.

– Google menar att deras kunder, nästa generations användare, inte kommer acceptera något annat än el från förnybara källor, säger Per Witalisson, VD för svenska Eolus Vind.

Klimattoppmötet i Paris, Cop21, pågår för fullt och har som mål att minska utsläppen för att hålla jordens uppvärmning så långt under två grader som möjligt.

Ländernas ledare har en efter en pläderat för vikten av omställning från fossil energi från kol och olja till förnybara källor såsom vind och sol. Den svenska delegationen leds av klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Men det är inte bara länderna som är aktiva till följd av mötet. Även städer, organisationer och stora bolag passar på att slå ett slag för miljön.

Miljardavtal

Under torsdagen offentliggjorde ett av världens största bolag, Google, att man har tecknat ett nytt miljardavtal på området – i Sverige.

Sökjätten kommer i minst tio år framåt att köpa all vindkraft som ska produceras i den nya vindkraftspark som planeras i Jenåsen, Sundsvall.

Per Witalisson, VD på det svenska företaget Eolus som tecknat avtalet med Google, är glad i dag.

– Det här är en jätterolig affär för oss, säger han.

Avtalet gör att Eolus nu kan förverkliga sina planer och se till att spaden kommer i jorden för att få igång bygget. Totalt ska 23 stora vindkraftverk, 76 MW, stå klara till 2018.

– Elen från vår vindpark ska försöja Googles finska serverhall med grön el. Google har stora planer på klimatområdet och var de får sin el i från. De har ambitiösa mål för att minska sitt koldioxidavtryck.

Det är andra gången som Google tecknar avtal med just Eolus. Sedan tidigare köper man även el från södra Sverige.

Kravet från sökjätten har båda gångerna varit att vindkraften ska komma från helt nya vindparker.

– Det har varit viktigt för dem, att avtalen gör att det händer något. Nu blir den här parken byggd, säger Witalisson.

Vill minska koldioxidavtryck

Enligt Eolus VD framhåller Google att deras kunder kräver grön el, särskilt den unga generationen.

I ett pressmeddelande förklarar Marc Oman, energiansvarig för Google i Europa, vindkraftsaffären så här:

– Det långsiktiga elhandelsavtalet är ett bra exempel på vår fortsatta målsättning att försörja våra datacenter med 100 procent förnybar kraft. Det är finansiellt klokt för Google att teckna sådana här kontrakt, inte bara för att det ger oss en långsiktig prissäkring utan också för att det ökar mängden förnybar elproduktion i näten och bidrar till att minska vårt koldioxidavtryck ytterligare.

Publicerad:

LÄS VIDARE