Socialdemokraternas kris

Vill fortfarande att Juholt avgår

Av: 

Camilla Sundell

SAMHÄLLE

Flera S-profiler krävde Juholts avgång.

I dag kom beskedet – Håkan Juholt sitter kvar.

– Jag tror inte man kan vinna val med den turbulens som har varit, säger Lars Törnman, före detta ordförande för Gruvtolvan.

Under veckan har flera färgstarka Socialdemokrater krävt att partiledaren Håkan Juholt kliver av.

I dag kom beskedet att VU har fortsatt förtroende och Juholt stannar som partiets ordförande.

"Han borde ha tagit sitt ansvar"

Den före detta ministern Anna-Greta Lejon krävde Juholts avgång så sent som i morse.

– Min grundläggande inställning är densamma, säger hon efter Juholts presskonferens.

– Han borde tagit sitt ansvar och avgått. Det sa jag i morse och det står fast nu på eftermiddagen också.

Göran Dahlström, socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, sa i tisdags att Juholt borde avgår för partiets trovärdighets skull.

– Det uttalande jag gjorde i veckan står jag för och det gäller fortfarande. VU har nu sagt sitt och då är det det som gäller, säger Dahlström efter Juholts presskonferens i dag.

Mer vill han inte kommentera.

"Slagträ"

Socialdemokraten Lars Törnman, som tidigare bland annat varit ordförande för Gruvtolvan, tror inte att partiet kan vinna valet 2014 med den turbulens som varit.

– Som jag har förstått det är det här en prövotid. Det skulle vara olyckligt om det visar sig att det här blir värre, säger han.

Törnman tror att detta kommer att bli ett slagträ i valrörelsen.

– Det kommer att komma upp i valrörelsen när man knackar dörr.

– Juholt tror att han kan vända detta, och VU kan ju inte avsätta honom eftersom han är kongressvald. Men sju timmars diskussion säger ju att det inte var ett översvallande lyckorus där inne.

"Kommer inte vara bortglömt"

Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator, anser att det är illa för Juholt att ledande profiler inte ställer sig bakom honom.

– Han har fått stöd av den högsta ledningen men inte av välkända socialdemokrater som har olika slags positioner inom partiet.

Kommer väljarna att komma ihåg det här i valet 2014?

– Det kommer inte vara bortglömt. Men om Socialdemokraterna förlorar valet kommer det inte att bero på hyresbidraget, utan det kommer att bero på att väljarna anser att partiet har för dålig politik.
 

Fotnot: Aftonbladet har sökt kommunpolitikern och LO:s före detta ordförande Stig Malm, partistyrelseledamoten Mariam Osman Sherifay samt EU-parlamentarikern Jan Andersson för en kommentar. Samtliga har tidigare under veckan krävt Håkan Juholts avgång.

Försvarstalet – ord för ord

”Det finns så många människor i vårt land som med rätta ställer stora förhoppningar till det socialdemokratiska partiet. Som ställer stora förhoppning till mig som ordförande för det socialdemokratiska partiet. Som så innerligt vill få till en annan politisk inriktning i Sverige än den som dennuvarande regeringen för.

Jag har gjort många av de människorna besvikna. Jag har gjort ett fel och i samma ögonblick som jag upptäckte och förstod att det var ett fel har jag försökt att rätta till det.

Jag är ledsen och jag är sorgsen för att jag gjort människor besvikna och att det finns finns människor som därmed kanske förlorat tilltron till det socialdemokratiska partiets idéer och vår politik för ett bättre Sverige.

Jag är ledsen för detta och jag ber alla dom om ursäkt som känner att jag svikit dom. Jag känner in i märgen den vrede och den besvikelse som många människor känner. Jag kan bara upprepa att jag gjort det jag trott har varit rätt. Jag har inte försökt undanhålla eller lura någon.

Ja, sen utskottet har nu under hela dagen diskuterat den här situationen. De har stöd för mig. Jag började på morgonen med att presentera en idé om att jag har kraft, energi och vilja. Och politisk övertygelse för att resa ut i landet runt om i hela Sverige, lyssna, berätta och framför allt höra vad många människor tycker.

Jag har sagt till er att jag är beredd att göra detta. De har frågat om jag har kraft till det. Det har varit en alldeles exceptionell vecka. Och när krutröken har lagt sig, dammet har lagt sig, så kommer det också visa sig vad som varit rätt och fel i det som rapporterats och som har skett den senaste tiden.

Men jag har sagt ja på den frågan. Jag har den kraften och jag har den energin. Jag visade också det i partiledardebatten. Det var efter den partiledardebatten som jag kände att Sverige faktiskt behöver mer av socialdemokratin inte mindre. Därför tänker jag stå kvar som ordförande och jag har i dag fått det stöd att kvarstå som ordförande för det socialdemokratiska partiet.”

Här kan du följa Twitterflödet om Juholts kris:

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna