S-krisen i Göteborg

Anna Johansson avgår efter S-bråket i Göteborg

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Anna Johansson lämnar posten som ordförande i Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg.

Avhoppet kommer efter den infekterade maktstrid som skakar partiet.

– Det är jätteviktigt att det kommer in någon ny nu, säger Johansson till Göteborgs-Posten.

Det rasar ett infekterat bråk inom Socialdemokraterna i Göteborg.

Först uttalade distriktsstyrelsen med Anna Johansson, tidigare infrastrukturminister, i spetsen att de saknade förtroende för Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson som gruppledare i Göteborg, och att de ville att hon skulle avgå. Själv vägrade dock Hermansson.

I går kväll utökades konflikten när det stod klart att också S-fullmäktigegrupp vill att Hermansson ska lämna, men hon fortsätter att ta strid för sin post.

I dag kommer nästa del i bråket. I ett brev till S-medlemmarna meddelar Anna Johansson att också hon lämnar sin post – vid den ordinarie kongressen i april.

Flera skäl till beskedet

I ett brev till S-medlemmarna i Göteborg skriver hon, enligt GT, att hon hade tänkt meddela sin avgång redan innan årsskiftet, men att konflikten kom emellan.

Att Johansson lämnar nu beror på flera skäl, bland annat att hon vill slå tillbaka mot de som säger att hon nu försöker klamra sig fast vid makten. Men också att medlemmarna ska få chans att hitta en efterträdare innan kongressen i april.

Hermansson har framhållit att bråket har sin grund i en maktstrid. Till GP säger dock Anna Johansson att det inte handlar om det:

– Jag förstår att det finns ett intresse av att spela upp det på det sättet för det bli mer intressant då. Men det här handlar om helt andra saker. Det handlar om samarbetsformer mellan partidistrikt och stadshus, vem som gör vad, hur beslut ska förankras, vilken gemensam bild vi ska ha – den typen av frågor.

Aftonbladet söker Anna Johansson.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Anna Johansson.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

S-krisen i Göteborg

LÄS VIDARE

Petad S-minister får ny toppost i riksdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

S-krisen i Göteborg

Göteborg

Ann-Sofie Hermansson

Socialdemokraterna