Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

MP-rebeller bildar nytt parti: Ett kraftcentrum

Carl Schlyter tänkte starta skogsbolag – blir ny partiordförande

Uppdaterad 2019-02-14 | Publicerad 2019-02-13

För mindre än en månad sedan lämnade de Miljöpartiet.

Nu bildar ”MP-rebellerna” ett nytt parti: Partiet vändpunkt.

– Det här ska bli ett helt nytt kraftcentrum i svensk politik, säger talesperson Carl Schlyter.

Carl Schlyter, 51, har gjort sig känd som en excentrisk politiker som inte räds att gå utanför partilinjen. Under förra mandatperioden formade han tillsammans med tre andra MP-ledarmöter en utbrytargrupp, ”de fyras gäng”, som ofta hamnade i konflikt med partiet.

I mitten av januari meddelade Schlyter att han lämnar Miljöpartiet, efter 25 år. Nu bildar han i stället ett helt nytt parti, Partiet vändpunkt (PV), något som Aftonbladet kunde avslöja tidigare under onsdagskvällen.

– Jag hade egentligen tänkt starta ett skogsbolag och arbeta med hållbart jordbruk. Men efter Januariuppgörelsen och alla reaktioner på mitt avhopp började jag undersöka om några fler ville starta något nytt, säger han.

”MP-rebellerna” Annika Lillemets och Valter Mutt är också med i partiet. Men när det lanseras i morgon är det Carl Schlyter och tre personer med bakgrund inom den akademiska världen och miljöforskning som står i fokus.

Snabb omställning för att klara klimatet

Partiet vändpunkts inriktning kommer vara ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och decentralisering.

– Det finns inget parti som vill ha en kraftfull omställning för att klara klimatkrisen. För att få folk att acceptera en så snabb omställning måste vi se till att samhällsklyftorna minskar, säger Carl Schlyter.

Ett förslag är att miljöskatter som företag betalar ska gå direkt tillbaka till folket, så att människor får ekonomiska resurser för att själva kunna göra miljömedvetna val. Ett annat gäller demokrati. Är man missnöjd med representanterna i riksdagen ska man kunna ”ta tillbaka makten” och stoppa beslut.

– Först får man anmäla att man protesterar mot ett beslut, sedan blir det folkomröstning. Det blir säkerhetsventil att stoppa riksdagen när riksdagen inte genomför det som folket röstade på. 

Kan ställa upp i EU-valet

Schlyter säger att partiet också driver en kritik mot nyliberalism, samtidigt som det finns inslag av decentralisering.

Riskerar inte miljörörelsen att splittras av detta?

– Nej, jag skulle säga att man samverkar. De som tror på vad Miljöpartiet gör kan stödja det.

Partiet öppnar för att kandidera till EU-valet, men för att göra det krävs 1 500 namnunderskrifter och en halv miljon kronor till att trycka valsedlar.

–Det är en vild chansning. Men man ångrar nästan alltid det man inte gjorde i livet mer än det man gjort, säger Carl Schlyter.