SD-Karlsson: ”Utesluter inte fler avhopp”

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På kort tid har två riksdagsledamöter lämnat Sverigedemokraterna och gått över till Alternativ för Sverige.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson utesluter in fler avhopp – men ser inte det nybildade partiet som något hot.

– Att de tar över personer som vi sparkat ut eller inte vill ha kvar ser jag inte som något större problem, säger han.

När Jeff Ahl i går meddelade att han lämnar Sverigedemokraterna blev han den sjätte riksdagsledamoten som av olika anledningar lämnat partiet och blivit politiska vildar i riksdagen under mandatperioden.

Han blev också den andra som på kort tid valt att säga upp sitt medlemskap i SD och gå över till Alternativ för Sverige. Det nybildade partiet leds av Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande för Sverigedemokratisk ungdom.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, är mycket kritisk mot Jeff Ahls agerande och säger att han svikit det förtroende han fått av väljarna och partiet.

– Man väljs in i riksdagen för en mandatperiod, inte fram tills den dag man blir missnöjd med någonting. Det rimliga vore att lämna sin riksdagsplats om han känner att han inte längre kan företräda partiet. Man sitter inte kvar och ockuperar platsen.

1 av 2 | Foto: Björn Lindmar
Mattias Karlsson, SD:s gruppledare.

Två ledamöter har bytt parti på kort tid

Karlsson säger att de båda ledamöterna som lämnat hans riksdagsgrupp är konfliktsökande personer som inte skulle fått förnyat förtroende att företräda SD.

Han ser inte Alternativ för Sverige, som i går jublade över sin nya rekrytering, som något hot alls.

– Att de tar över personer som vi sparkat ut eller inte vill ha kvar ser jag inte som något större problem.

Karlsson säger dock att han inte kan utesluta fler avhopp.

– Jag hoppas så klart att alla i gruppen tar det uppdrag de fått på allvar oavsett vad man kan tycka om olika demokratiskt fattade beslut. Men det kan väl inte uteslutas, givetvis, att det blir något fall till. Men det handlar i så fall om personer som är missnöjda för att de inte fått förtroende från partiet.

– Men det viktigaste för mig är att det här inte har påverkat riksdagsgruppens arbete. Det får ingen påverkan alls på vår förmåga att bedriva en offensiv oppositionspolitik.

Vill se nya regler i riksdagen

Mattias Karlsson har under lång tid krävt att dagens regler, där ledamöterna äger sina riksdagsplatser själva, ska förändras. Det hindrar enligt honom partier från att sparka ut de som inte alls jobbar och gör att ledamöter kan börja driva helt annan politik än partiets utan konsekvenser.

– Alla som är invalda hos oss, förutom Jimmie Åkesson, är invalda på ett partimandat. De har inte fått tillräckligt många personkryss för att av egen kraft besitta ett riksdagsmandat. Då är det partiets politik man måste driva och gör de inte det borde partiet ha möjlighet att byta ut dem.

När Jeff Ahl lämnade partiet riktade han också hård politisk kritik mot SD, som han menar i många fall har lagt sig platt för Moderaterna i flera frågor. Han sa också att partiets svikit sina väljare när man förändrat sin inställning kring vinster i välfärden.

”Nonsens”

Mattias Karlsson kallar kritiken för nonsens, han säger att SD varken bytt fot i Nato-frågan, som Ahl menar. Och invandringspolitiken har skärpts under mandatperioden, slår Karlsson fast.

När det gäller frågan om vinster i välfärden säger han:

– Vi har haft en intern diskussion och fattat beslut på landsdagarna om hur vi ska komma tillrätta med problemet att vissa företag har tagit ut orimligt höga vinster på bekostnad av kvalitet. Då finns det olika vägar att gå. Man kan, som vänstern vill, införa ett generellt vinstförbud. Men vi har valt en mer pragmatisk väg där vi säger att de här företagen måste upprätta buffertfonder för att garantera långsiktigheten och vi vill skärpa kvalitetskraven. Det är en form av vinstbegränsning.

– Det finns absolut ingen som helst substans i något av de här påståendena han gör, det känns som efterhandskonstruktioner.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM