Sjöstedt: ”S är inget vänsterparti”

KARLSTAD. Socialdemokraterna är ett parti som har tappat gnistan och är inte längre något vänsterparti.

Den salvan levererade Jonas Sjöstedt i sitt inledningstal på V-kongressen – där han lovade tuffare tag mot S.

– Vi ska aldrig vara tysta när de glider i väg högerut, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiet är just nu samlat i Karlstad för sin 42:a kongress. Inför kongressen har flera tunga partidistrikt krävt att V ska bli tuffare i budgetförhandlingarna med Stefan Löfvens regering.

Och partiledningen tycks lyssna.

Giftig cocktail

I sitt inledningstal slog partiledaren Jonas Sjöstedt fast att det är de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som är Vänsterpartiets huvudmotståndare i valet.

– Vi är det parti som bäst står upp mot deras giftiga cocktail av högerpolitik och rasism, säger Sjöstedt.

Men han gjorde dock också klart att även Socialdemokraterna kan räkna med tuffare tag från Vänsterpartiet. Han menade att Stefan Löfvens parti har ”tappat gnistan” och att hans parti aldrig kommer att vara tysta ”när Socialdemokraterna glider iväg högerut”.

– Om inte vi höjer rösten när de tar ifrån den sjukskrivna dess sjukpenning, när de höjer pensionsåldern och ger sig på strejkrätten, då finns det inget annat parti som gör det.

Sveriges enda vänsterröst

Jonas Sjöstedt menade också att utan V skulle Sverige helt sakna en vänsterröst. Och att detta ställer krav på partiet att växa och locka fler medlemmar, fler röster.

– När väljarna går in bakom vallokalernas gröna skärmar där i september, då ska de känna till vad som skiljer Socialdemokraterna från Vänsterpartiet och det är vårt ansvar att berätta det, säger han.

På en presskonferens efter poängterade V-ledaren också att den högergir han menar S gjort handlar om att partiet ”sätter makten före allt annat”.

– Löfven säger öppet att de helst vill göra budget med Centerpartiet och Liberalerna. Det är partier som är öppet anti-fackliga, som vill ha marknadshyror och lönesänkningar. S vill inte ha vänsterpolitik och då måste vi axla rollen som det enda vänsteralternativet i svensk politik.

”S har sagt nej”

Vänsterpartiet har under mandatperioden haft ett organiserat budgetsamarbete med S/MP-regeringen. Men trots dagens hårda ord menar Sjöstedt att samarbetet också varit bra.

– Den viktigaste orsaken till att samarbetet fortsatt är att vi har fått igenom vänsterreformer som förändrar människors vardag. Det vi inte fått igenom är en förändring av skatte- och förmögenhetsfördelningen, som gör att jämlikheten skulle öka i Sverige och att miljardärerna skulle få bidra mer. Där har S sagt nej och det är bara ett starkare V som kan förändra det, säger Sjöstedt.

Hur ska ni växa i valet i höst?

– Jag tror det handlar om rörelse, att vi ska samla många människor, ha stora valmöten, mycket aktivitet på sociala medier, tydlighet i jämlikhetspolitiken och ett positivt eget budskap. Det tror jag är receptet, det är också vad som fungerat i andra länder där vänstern stärkts de senaste åren.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert: