Löfven om Bodström: ”Då måste man överväga”

SAMHÄLLE

Regeringens utnämning av Thomas Bodström till landshövding har kritiserats hårt på grund av hans tidigare åtaganden i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Om det riktas skadeståndskrav eller brottsmisstankar mot ex-ministern och den före detta S-toppen kan hans uppdrag vara i fara.

– Då måste man överväga vad som behöver göras, säger statsminister Stefan Löfven (S).

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
Stefan Löfven.

Utnämningen av Thomas Bodström (S) till landshövding i Stockholms län har skapat rabalder. Det är ex-ministerns inblandning i det skandalomsusade fondbolaget Allra, där han satt i styrelsen, som lett till att både anställda på Pensionsmyndigheten och flera partiledare krävt att Bodström ska bli av med toppjobbet.

Bodström lämnade styrelsen i våras när det avslöjades oegentligheter i Allra, som då förvaltade pensioner till ett värde av cirka 19 miljarder kronor åt cirka 130 000 sparare.

Man hade bland annat gett sina sparare usel avkastning och köpt värdepapper till överpris. Bolaget anklagas för att ha lurat spararna på omkring 150 miljoner kronor och åklagare vid Ekobrottsmyndigheten valde att inleda en förundersökning som fortfarande pågår.

Expressen/DiTV har även rapporterat om att Thomas Bodström ska ha varit med och godkänt extra vinstutdelning till pensionsbolagets ägare.

Löfven: ”Då måste man överväga”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare sagt att Bodströms tidigare uppdrag inte påverkar ”hans möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholm”.

Även statsminister Stefan Löfven, som varit mycket kritisk till Allras agerande, säger att regeringen har gjort en samlad bedömning inför utnämningen av Bodström. Men samtidigt säger han att läget kan komma att förändras om det riktas skadeståndskrav eller brottsmisstankar mot Bodström, som ska tillträda på sin post den 1 november.

– Jag vill inte spekulera över huvud taget i detta, men det gäller för alla myndighetschefer, att om det är så att personen får en brottsmisstanke mot sig, så måste vi hantera alla de situationerna precis vid givet tillfälle. Då måste man överväga vad som behöver göras då, säger Löfven.

”Gjorts samlad bedömning”

Hur väger du in den kritik som nu riktats mot honom och utnämningen?

– När vi fattade det här beslutet gjorde vi ett övervägande om en mängd olika faktorer. Inte vid det tillfället eller nu finns någon misstanke om brott riktat mot Bodström, inte heller eller skadeståndskrav. Det har vi med i vår bedömning.

Löfven säger också att han inte har någon exakt uppfattning om alla turer i Allra.

– Vi har fattat beslut utifrån att det inte finns något sådant riktat mot Thomas Bodström. För alla myndighetschefer gäller att om det händer något i det häradet så måste vi hantera den situationen då.

Bodström har tidigare svarat på kritiken i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet:

– Det är bra att frågan om Allra utreds. Jag ser fram emot när utredningen är klar så att jag kan uttala mig om det dryga halvår som jag satt i styrelsen. Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag, skriver han.

ARTIKELN HANDLAR OM