Politik

S går framåt – efter krisen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Statsminister Stefan Löfven har gått stärkt ur sommarens regeringskris, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Samtidigt fortsätter Anna Kinberg Batra och Moderaterna att tappa stöd och når en ny bottennivå.

– Sättet som Löfven hanterade krisen har stärkt honom, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Anna Kinberg Batras Moderaterna har förlorat nästan en tredjedel av sitt väljarstöd på ett år.

Foto: AFTONBLADET

Det blev en svettig sommar för statsminister Stefan Löfven (S) och hans regering. Till följd av it-skandalen på Transportstyrelsen tvingades två S-ministrar, Anna Johansson och Anders Ygeman, lämna sina uppdrag.
Dessutom riskerar försvarsminister Peter Hultqvist (S) fällas när riksdagen öppnar om Alliansen och Sverigedemokraterna gör allvar av sitt hot om misstroendeförklaring.

S går framåt

Men i opinionen ser det bättre ut för Löfven och Socialdemokraterna. I den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio står det klart att partiets väljarstöd ökat under sommaren. Sedan förra mätningen, i samband med Almedalsveckan i juli, har man ökat med 1,7 procentenheter. S skulle få 28,7 procent om det vore val i dag, vilket är den högsta siffran i mätningarna sedan april 2015.

– Efter terrorattentatet i april gick S starkt framåt, men föll sedan tillbaka. Löfven valde sedan att göra en egen turné i Sverige i stället för att prata med PR-konsulter i Almedalen. Det framstår som ett väldigt bra drag av honom. Även sättet som Löfven hanterade regeringskrisen i somras togs emot väldigt väl av väljarna och det har stärkt honom, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Men för en av Löfvens huvudmotståndare, Anna Kinberg Batra (M), ser läget värre ut. Trots att man tillsammans med de andra Allianspartierna gick rejält på offensiven under sommaren backar Moderaterna med 0,8 procentenheter i mätningen och har nu stöd av bara 16,0 procent. Det är den lägsta siffran som uppmätts sedan Aftonbladet/Inizio inledde sina mätningar efter valet 2014.

M fortsätter tappa

På ett år har partiet förlorat nästan nio procentenheter i opinionen, nästan en tredjedel av sitt väljarstöd.

– M:s situation är väldigt problematisk. Kinberg Batra har inte lyckats stärka sin ställning. Förtroendet för henne som partiledare är lågt. Det är även ett problem att partiet fortfarande tappar både till Centerpartiet och till Sverigedemokraterna. Det gör det svårare att locka tillbaka väljare, säger Karin Nelsson.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Under våren etablerade sig Centerpartiet och Annie Lööf på en hög opinionsnivå, medan M rasade nedåt. I den nya mätningen har C stöd av 12,9 procent, vilket är mer än dubbelt så högt jämfört med valresultatet. Även för Kristdemokraterna är trenden uppåtgående, partiet ökat något till 4,8 procent. Däremot se det värre ut för Liberalerna och Jan Björklund som backar till 4,1 procent, strax över riksdagsspärren.

Mätningen visar också att Sverigedemokraterna tappar en procentenhet. Partiet, som nu har stöd av 20,1 procent, är dock med råge andra största parti.

Vänsterpartiet backar något i mätningen och Miljöpartiet har bara stöd av 2,6 procent. Totalt är de tre rödgröna partierna dock något större än Alliansen.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

MP:s krissiffra – 2,6 procent

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Stefan Löfven

Anna Kinberg Batra

Aftonbladet Inizio

Centerpartiet

Almedalsveckan