Åklagare ska granska Tobés SJ-köp

Åklagare kommer att granska moderaten Tomas Tobés köp av biljetter och vin för SJ Prio-poäng.

– Vi kommer att ta in materialet och titta på vad som har hänt, säger överåklagare Anders Jakobsson.

Tomas Tobé, partisekreterare i Moderaterna.
Tomas Tobé, partisekreterare i Moderaterna.

Det var i går som Expressen avslöjade att Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé, 39, som även sitter i riksdagen, köpt tågbiljetter, vin och nötter för SJ Prio-poäng han fått via tjänsten. Trots att detta inte är tillåtet enligt riksdagens regler.

– Jag borde ha haft bättre kontroll på hur man använder poäng och sett till att de inte användes på det sätt som gjorts, sa Tomas Tobé under en pressträff i riksdagen i går.

– Jag ska se till så att det här aldrig sker igen. För mig är det nu glasklart hur poäng ska användas.

Åklagare ska granska

Totalt har han använt poängen för privata ändamål, till ett värde av 10 865 kronor. Förutom åtta stycken privata tur/retur-resor och vin har han köpt mat och en påse nötter för poängen. Dessutom ska han ha bjudit en nära anhörig på resor för poängen.

Nu meddelar överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren att man kommer att se över Tobés köp.

– Vi kommer att ta in materialet och titta på vad som har hänt, säger han till Aftonbladet.

Ännu är det inte klart om det finns en anmälan mot Tomas Tobé.

– Jag har inte fått besked om det än. Men vi kan ordna en själva också, säger Jakobsson.

Därefter kommer man att ta ställning till om det ska inledas en förundersökning eller inte. Särskilda åklagarkammaren utreder ärenden där riksdagsledamöter är misstänkta för brott.

”Ska göra rätt för mig”

Efter avslöjandet har partisekreteraren nu gått igenom sina resor och anmält sig själv till både riksdagsförvaltningen och Skatteverket. Han kommer nu att tvingas betala förmånsskatt för de privata resorna.

– Jag har gått igenom hur jag har rest, när poängen har använts och jag har hittat åtta tur och returresor som har köpts för poäng. Dom har jag nu anmält till riksdagsförvaltningen och Skatteverket för att jag ska göra rätt för mig, sa Tobé under pressträffen i går.

Publisert:

LÄS VIDARE