Löfven om Bah Kuhnkes intervju: Blev inte bra

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Anders Wiklund/TT

Alice Bah Kuhnke (MP) har kritiserats hårt efter uttalanden i SVT om arbetet kring IS-resenärer som återvänt till Sverige.

Statsminister Stefan Löfven uttalade under tisdagen förtroende för demokratiministern, men menar att intervjun inte blev blev bra.

– Hon har själv gett uttryck för att det blev fel i den här intervjun, det blev inte bra, säger Löfven.

Utöver sin roll som kulturminister har Alice Bah Kuhnke (MP) också ansvar för demokratifrågor i regeringen. I den portföljen ingår arbetet mot våldsbejakande extremism.

Nu får Bah Kuhnke mycket hård kritik efter uttalanden hon gjorde i SVT:s ”Agenda” i söndags, där hon frågades ut om hanteringen kring återvändandet av svenskar som varit iväg för att strida för IS.

Enligt Säpo har cirka 300 svenskar rest till Syrien för att strida och av dem har cirka 150 återvänt. I många andra länder görs insatser för att ”avprogrammera ” de här personerna, men i Sverige fungerar det arbetet dåligt.

MP-ministern slog i Agenda fast att i de fall där det går att bevisa brott, så ska individerna lagföras. Men hon erkände att arbetet med avprogrammering av de som återvänder är mycket bristfälligt i Sverige.

Hon lyfte fram flera kommuner där arbetet går bra, bland annat Umeå.

Men för SVT har företrädare för Umeå kommun berättat att man inte haft några fall alls som rör återvändare. Bah Kuhnke kunde inte heller ge något svar på hur många av de som återvänt som mötts av en handlingsplan för hur de ska kunna komma in i samhället på ett bra sätt.

Kritiseras hårt

Nu får hon hård kritik för bristande sakkunskaper.

En av de som kritiserat Bah Kuhnke är terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan. Men även från politiskt håll kommer hårda ord, bland annat från Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Hon gjorde en katastrofal insats i Agenda. Hon hade ingen koll på hur det här arbetet fungerar i Sverige och hon skyllde ifrån sig på kommuner och myndigheter. Om 150 terrorister är på väg till Sverige eller redan är här och de enligt Säpo innebär det största terroristhotet, så inger det inte förtroende att ansvarigt statsråd inte har koll, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Aftonbladet.

I dag lämnades också allianspartierna in en KU-anmälan mot Bah Kuhnke. Man vill att hon förklarar sina uttalanden.

Enligt Björklund måste nu regeringen reda ut vad man menar.

– Man måste visa att man är beredda att ta ansvar för den här situationen.

Under ett möte med riksdagsjournalisterna i dag meddelade också Björklund att han tycker att ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism borde flyttas till justitiedepartementet.

”Jag kunde ha varit tydligare”

I en intervju med TT ger Alice Bah Kuhnkesin syn på kritiken:

– Jag kunde ha varit tydligare i Agenda och jag kommer därför gärna till KU för att svara på frågor och reda ut eventuella oklarheter, säger hon.

Hon bemötte också kritiken om att hon skyllde problemen på kommuner och myndigheter.

– Staten har ett oerhört viktigt ansvar. Det är därför jag har gett en rad myndigheter i uppdrag att ta fram verktyg som ska ges som stöd till kommunerna i deras viktiga arbete.

Hon kallar återvändandet av IS-resenärer för ”en av de största utmaningarna” för regeringen.

– Det något jag ägnar mycket tid. Jag har varit tydlig med att den nationella samordnarens verksamhet kommer att uppgå i en permanent myndighetsstruktur från årsskiftet, säger Alice Bah Kunke.

”Blev inte bra”

Statsminister Stefan Löfven menar att frågan om återvändare från terrorrörelsen IS är ett nationellt ansvar och rör medborgarnas säkerhet. Han öppnar nu för att flytta ansvaret från kulturdepartementet.
– När vi tog den nationella strategin mot terrorism påbörjade vi också en översyn av var de här frågorna hör hemma egentligen. Det är många myndigheter och departement som måste vara inblandade, men jag vill inte föregripa det arbetet, säger Stefan Löfven.
Han håller med om att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes intervju i Agenda i söndags inte var lyckad.
– Jag har förtroende för Alice Bah Kuhnke men hon har själv gett uttryck för att det blev fel i den här intervjun, det blev inte bra. Det viktiga är vad regeringen gör, säger Löfven till TT.

Publicerad: