La upp bild på ”Camp Auschwitz” – vägrar lämna SD

SAMHÄLLE

Trots uppmaning från partiet vägrar Monica och Peter Evertson att lämna Sverigedemokraterna.

– Vi har vädjat till dem att avgå men de vill inte göra det, säger distriktsordförande Björn Forsell.

I går var ärendet uppe i SD:s medlemsutskott – och nu riskerar båda två uteslutning.

1 av 2

SD-politikern Monica Evertson la upp bilder från en festivalplats döpt till ”Camp Auschwitz” och skrev rasistiska meddelanden på Facebook.

När det uppmärksammades ledde till att Sverigedemokraterna uppmanade henne och hennes make, Peter Evertson, att lämna partiet. Men båda vägrar.

– Jag har pratat med dem. Det är synd att det har blivit så här men som man bäddar får man ligga, säger Jönköpingsdistriktets ordförande Björn Forsell (SD).

Vad säger de om uppmaningen?

– De vill vara kvar, hoppas och tror att det ska gå. Hoppet är det sista som överger människan.

Ser allvarligt på det som framkommit

I går måndag diskuterades ärendet under Sverigedemokraternas medlemsutskotts möte. Ordförande Magnus Olsson vill inte kommentera vad som sades.

– Det jag kan säga är att vi ser allvarligt på det här som har framkommit. Jag kan bekräfta att vi har haft ett möte men vill inte kommentera vilka beslut som fattats, säger han.

Kan uteslutas

Medlemsutskottet kan fatta tre beslut: Att det inte blir någon åtgärd, att personen får en varning eller att det blir en rekommendation om uteslutning.

– De har fått en uppmaning från sin lokala partiorganisation att lämna partiet. Om det inte hörsammades skulle frågan prövas av medlemsutskottet, vilket nu har gjorts. Med tanke på att processen är i full gång vill jag inte föregå den, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Monica Evertson är ledamot i distriktsstyrelsen för Sverigedemokraterna i Jönköpings län och sekreterare för SD i Sävsjö. Peter Evertson är aktiv i SD i Sävsjö där han också sitter i kommunfullmäktige.

Aftonbladet har utan framgång sökt Monica Evertson för en kommentar.